Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colombiaanse bananensector verwelkomt eerlijke prijzen en vierjarig contract Sainsbury's

De Colombiaanse vereniging van bananentelers Augura is verheugd over de aankondiging van Sainsbury's om hogere prijzen te betalen en zo werknemers in de sector uitzicht te geven op een beter loon. De retailer heeft zich ook geëngageerd tot vierjarige contracten met bananenleveranciers. "We staan zeer positief tegenover het laatste communiqué van de Britse supermarkt Sainsbury's. We nodigen retailers in andere landen uit om op middellange en lange termijn hetzelfde pad te bewandelen", zegt Emerson Aguirre Medina, voorzitter van Augura.

In een verklaring die twee weken geleden is vrijgegeven, zei Sainsbury's dat elke in de supermarkt gekochte banaan zal bijdragen aan het betalen van een eerlijker loon aan duizenden werknemers. "We ondersteunen bananentelers in Kameroen, Colombia, de Dominicaanse Republiek en Ghana. Vorig jaar heeft Sainsbury's, samen met negen andere Britse retailers die door IDH bijeen zijn gebracht, zich ertoe verbonden om werknemers in de bananensector tegen 2027 een leefbaar loon te garanderen. Sainsbury's heeft actie ondernomen om het leefbaar loon nu al aan te pakken, drie jaar voor de toezegging van de Britse retailsector."

"De prijs die Sainsbury's betaalt voor elk karton dekt de kosten van het fruit en omvat daarnaast een premie die wordt geïnvesteerd in de lonen van de werknemers. Dit extra geld helpt de werknemers om te voorzien in voedsel, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg. Het zal hun levensstandaard en die van hun families verbeteren."

Ruth Cranston, directeur Corporate Responsibility and Sustainability bij Sainsbury's: "Bananen zijn ons bestverkochte fruit en door de lonen voor dit product te verbeteren, kunnen we het leven van duizenden mensen in de landen waar we onze producten vandaan halen positief beïnvloeden. Maar we willen dat elke arbeider in de hele sector profiteert. Dat kunnen we evenwel niet alleen. Daarom dringen we er bij andere retailers op aan om nu te handelen, zodat alle werknemers eerlijk betaald kunnen worden. Door te kiezen voor Sainsbury's bananen, helpen onze klanten om het levensonderhoud van hun werknemers op te krikken en klimaatverandering aan te pakken. Op de lange termijn mondt dat uit in een bloeiende en duurzame bananensector. Dit alles is mogelijk dankzij langdurige relaties met Fairtrade en Fyffes. We kijken al uit naar vele jaren van samenwerking, aangezien partnerschap de sleutel is tot het creëren van veerkrachtige en verantwoorde toeleveringsketens."

Emerson verwelkomt het positieve nieuws namens zijn sector: "De acties die deze supermarktketen onderneemt getuigen van een langetermijnvisie op duurzaamheid. We juichen dit initiatief toe en nodigen retailers in andere landen uit om dit pad te volgen."

Het ondertekenen van vierjarige contracten biedt de broodnodige financiële stabiliteit voor de bananensector in Colombia en andere landen. "Langdurige contracten stellen ons in staat om de lonen voor werknemers geleidelijk op te schalen. Door samenwerking met Fairtrade kunnen we strategieën ontwikkelen met alle spelers in de bananenketen ten gunste van de levenskwaliteit van de arbeiders. Sainsbury's is overgestapt op vierjarige contracten om de telers grotere financiële zekerheid te bieden", besluit Emerson.

Voor meer informatie:
Emerson Aguirre Medina
Asociación de Bananeros de Colombia
Presidente@augura.com.co

Sainsbury’s
www.sainsburys.co.uk

Publicatiedatum: