Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Zwinbrothers

In Primeur van 17 juli 1992 is een fotoreportage opgenomen over het teeltbedrijf Zwinbrothers uit Monster. Ook toen was er van alles te doen rondom plastic verpakkingen, maar niet zozeer vanwege het materiaal zelf als wel de sluitingsmogelijkheden:

“De discussie over het al dan niet voortzetten van de aanvoer van radijs in puntzakjes is nog niet ten einde. Voor een aantal bedrijven, die flinke investeringen hebben gedaan in verpakkingsmachines, zou een beslissing om uitsluitend nog gelaste foliezakjes te gebruiken flinke gevolgen kunnen hebben. Aan de vraag naar metaalvrije sluiting, zoals die door enkele Engelse en Belgische grootwarenhuizen wordt gesteld, kan eenvoudig worden voldaan door de zakjes af te sealen. De puntzakjes zijn bovendien uniek voor Nederland en bieden de mogelijkheid het Nederlandse produkt te onderscheiden.

Bovendien is het nog maar de vraag of de consumentenverkoop niet terug zal lopen door de minder aantrekkelijke verpakking, zoals dit met verscheidende soorten snoepgoed het geval is geweest. Veel snoepfabrikanten zagen hun omzet zo gevoelig dalen na invoering van andere verpakkingen, dat zij de puntzakjes snel weer in ere hebben hersteld.”

Puntzakjes radijs, waarin Hollandse kwaliteit zich kan onderscheiden. Hopelijk zullen ze niet verdwijnen.

Vader Zwinkels nog steeds actief aanwezig.

Flinke investeringen zijn gedaan in moderne verpakkingsmachines.

Ondanks de goede zorg laat de prijsvorming op het moment van het bezoek te wensen over.

Om tegemoet te komen aan de vraag van grootwinkelketens worden puntzakjes, indien gewenst, niet meer dicht geclipt, maar geseald.

Voor de oogst van de dagelijkse 3.000 m2 radijs wordt tegenwoordig een unieke oogstmachine ingezet.

In een artikel op Groentennieuws van 6 april 2020 is te lezen dat de kas van 23.000 m2 waarin de radijs werd geteeld, gesloopt zou worden om plaats te maken woningbouw. “Het doet altijd pijn af te zien breken wat je ooit zelf hebt laten bouwen en waar je zoveel stappen hebt staan”, vertelde Piet Zwinkels toen, hoewel hij zelf bio-radijs is blijven telen, maar niet in Monster, maar in Oostenrijk. Lees hier het hele artikel op Groentennieuws. Tegenwoordig is Piet onder meer actief in de verkoop van zonnepanelen voor SolarNRG.

Bron: Primeur 1992