Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Met Jan van Geest en Ben Varekamp

Uit de oude doos: "Westlandse druif nog altijd een kwaliteitsprodukt"

In het kerstnummer van Primeur 1991 komen Jan van Geest en Ben Varekamp aan het woord over de stand van zaken van de Westlandse druif. Jan van Geest in De Lier is dan één van de weinige commissionairs en groothandelaren in groenten en fruit die zich nog druivenspecialist mag noemen. Op de veiling Delft-Westerlee is hij zelfs de enige op dit gebied. Ook zijn grootvader en vader beoefenden dit beroep uit. Van Geest: "Vooral tegen de kerstdagen worden heel wat Westlandse druiven voor export verkocht, in het bijzonder naar Duitsland, maar toch ook in de tweede week van december naar Italië."


Jan van Geest met een kistje Westlandse druiven

Black Alicante
Vrijwel de meeste Westlandse druiven zijn van het soort Black Alicante, een blauwe druif van uitstekende kwaliteit. "Juist door de kwaliteit moeten wij ons waar kunnen maken en handhaven tegenover de buitenlandse druif. De Black Alicante is ook het best bewaarbaar in de koelcel." Al in de derde week van september gaat Jan van Geest bij de telers kijken hoe de druiven erbij hangen. "We hebben kwekers waar we al 25 jaar een vaste relatie mee hebben. In de eerste week van oktober ga ik terug om de druiven te kopen, waarna ze vrij snel van de wijnstok worden gesneden en in kistjes verpakt worden."

"De Westlandse druif staat jammer genoeg nog steeds onder druk van de buitenlandse druif," gaat Jan verder. "Niet alleen vanwege het behoorlijk grote prijsverschil, maar ook doordat de buitenlandse druif kwalitatief steeds beter wordt. Bovendien wordt de verkoopperiode van de Westlandse druif steeds korter."


Links Jan van Geest en rechts Ben Varekamp

Hoge kwaliteit en koelen
Hoewel de druiventeelt in het Westland sterk is verminderd, is de Westlandse druif volgens Van Geest nog altijd een kwalitatief hoogstaand product waarmee telers en koelhuizen terecht veel eer inleggen. Het koelen van druiven is een specialiteit op zich. Zo'n specialist is Ben Varekamp in 's-Gravenzande. Na jaren als commissionair te hebben gewerkt is hij volledig overgestapt op het koelen van fruit en groenten uit alle delen van de wereld. In het Westland is hij de enige particuliere eigenaar van een koelhuis. Van Jan van Geest staan in het koelhuis 11.000 kistjes druiven van 3,5 kg. "Wij koelen onze druiven al veertien jaar bij Varekamp en dat steeds tot volle tevredenheid. Want vergeet niet dat zelfs de beste druif onverkoopbaar is als hij slecht is gekoeld. Bij Varekamp zal dat niet gebeuren, daar is hij een te groot vakman voor," aldus Van Geest.

Teelt verdwijnt
De druiventeelt die van oudsher plaatsvond in het Westland, is bijna geheel verdwenen. Door de hoeveelheid arbeid nodig om tot een goede productie en oogst te komen, is de Westlandse druif uit zicht geraakt. Althans bijna. Er zijn nog altijd vier telers in het Westland die van deze vrucht hun dagelijkse brood maken. Zij zijn specialisten in hun vak en durven dan ook vol trots te zeggen dat er niets gaat boven de Westlandse druif.

Bron: Primeur, kerstnummer, 20 december 1991