Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Sorteerlijn bij tomatenteler Vuik

In Primeur nummer 22 van 31 mei 1991 is de redactie te gast bij cherrytomatenkweker Vuik in Nieuwekerk aan de IJssel. Op dat moment is er net een ultamoderne sorteer- en verpakkingslijn geïnstalleerd, die de tomaatjes niet alleen op grootte, maar ook op kleur sorteert. De sorteermachine, geleverd door Aweta in Nootdorp, heeft een grote capaciteit en de mogelijkheid zes verschillende sorteringen op kleur en drie op maat af te leveren. De volautomatische mulitheadweger en verpakker is geleverd door technisch bureau Hinderink uit Gilze.

"Ondanks de forse investeringen, die een dergelijke installatie met zich meebrengt," zegt de heer Vuik, "zou ik deze lijn voor geen prijs meer willen missen. Voordat ik deze machine had, was het sorteren en verpakken van cherrytomaatjes een verschrikkelijk langdurig en arbeidsintensief gebeuren. Met deze installatie ligt de sorteer-capaciteit op 300 kg per uur en de weeg- en verpakkingscapaciteit op 400 kg. Dat betekent dat ik me nu nog meer kan toeleggen op de teelt zelf."

Dat de heer Vuik een teler is in hart en ziel, blijkt als we een kijkje mogen nemen in zijn kas. We zien mooie gezonde planten in een kraakheldere omgeving. Hij vertelt dat hij aan een proef bezig is met een nieuwe variëteit. Deze tomatenplant, die nog geen naam heeft, maar een nummer, bracht in de eerste twee maanden van productie al 10 kg per m2 meer op dan de variëteit Corine, die hij normaal teelt.

De nieuwe sorteerder- en pakmachine in actie

Bron: Primeur nr 22, 31 mei 1991