Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel misleidende claims bij eiwitrijke producten

Bijna de helft van de door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzochte eiwitrijke levensmiddelen voldoet niet aan de regels voor voedings- en gezondheidsclaims. Bij 25 van de 54 onderzochte levensmiddelen met bijbehorende website is sprake van misleiding of ernstige misleiding. Hiervoor heeft de NVWA officiële waarschuwingen gegeven en bestuurlijke boetes opgelegd. Ook moeten verpakkingen van deze producten en informatie op websites worden aangepast.

Voor dit onderzoek heeft de NVWA producten geselecteerd met de woorden 'bron van eiwitten', 'eiwitrijk', 'proteïne' of 'eiwit' op de voorkant van het etiket.

Verboden claims
Bij etikettering van en reclame voor levensmiddelen is het verboden informatie te geven waardoor de koper wordt misleid. Claims die worden gebruikt, zijn gebonden aan Europese regelgeving. Zo moet een gezondheidsclaim concreet en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Claims als: “een snackmoment voor bij de tv, waarbij je wel kunt zeggen dat je gezond bezig bent!” of “bomvol unieke ingrediënten die bijdragen aan een gezonde levensstijl” zijn niet concreet en ook niet onderbouwd. Daarom zijn ze niet toegestaan.

Medische claims - beweringen over het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte - zijn verboden bij het verkopen en aanprijzen van levensmiddelen. De vermelding over de aanwezigheid van extra eiwitten zijn bij alle levensmiddelen op de juiste manier gebruikt; er zaten voldoende eiwitten in het product.

De onderzoeksresultaten zijn op productnaam te vinden op https://www.openbare inspectieresultaten.nvwa.nl/productonderzoeken/eiwitrijk.

Bron: NVWA

Publicatiedatum: