In de zomer eten Nederlanders graag aardbeien. En in de herfst pompoen. Voor klimaatvriendelijke keuzes heeft het Voedingscentrum nu een seizoensgroenten en seizoensfruitkalender gemaakt.

Seizoensgroenten en seizoensfruit
Groenten en fruit uit de vollegrond, plastic tunnels of onverwarmde kas hebben elk jaar een periode waarin ze klaar zijn om te oogsten. In de periode dat ze worden geoogst en verkocht, zijn het seizoensproducten. In december kies je bijvoorbeeld voor Nederlandse seizoensgroenten als andijvie, boerenkool en pompoen. En wat dacht je van veldsla, winterpostelein en rammenas? Seizoensfruit in december is appel en peer.

"In de nieuwe kalender ziet men in welke maand groente en fruit uit de Nederlandse vollegrond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop zijn. Deze groenten en fruit zijn in die maand een klimaatvriendelijke keuze", zo legt het Voedingscentrum uit.

Klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland
"Wel is er in de winter en het voorjaar weinig seizoensfruit uit Nederland te koop. Men kan dan kiezen voor appels en peren van Nederlandse bodem. Of voor klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland: ananas, bananen, citrus (sinaasappels, mandarijnen), druiven en kiwi."

Topkeurmerken
"Wie nog meer rekening wilt houden met het milieu kan kiezen voor groenten en fruit met een Topkeurmerk, zoals vastgesteld door Milieu Centraal. Dit geeft bijvoorbeeld aan dat het product is gemaakt met extra aandacht voor: milieu, mens of dierenwelzijn."

Bron: Voedingscentrum