Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PLUS en Coop doneren 35.000 euro aan bananentelers in Colombia

In 2010 maakte PLUS als eerste Nederlandse supermarkt de keuze om uitsluitend Fairtrade bananen te verkopen. Samen met Coop zamelde PLUS geld in voor de bananenplantages en het milieu in Colombia, het land van herkomst van de bananen.

Klanten betrekken bij duurzaamheid
Tijdens de Fairtrade Week die van 28 oktober tot 5 november georganiseerd werd, genoten klanten van PLUS en Coop van extra voordeel op Fairtrade producten. Daarnaast leverden ze ook een bijdrage aan positieve veranderingen. PLUS en Coop doneerde 15 eurocent per verkochte kilo bananen aan het klimaatproject. Klanten die boodschappen doen bij PLUS en Coop helpen dus mee om de wereld mooier en eerlijker te maken. En dat zonder dat het hen extra geld kost.

Petra Morssinkhof, Manager Procesinnovatie en MVO: “Omdat de banaan ons meest verkochte product is, telt de donatie flink op. We zijn heel dankbaar voor de betrokkenheid van onze klanten. Samen hebben we een indrukwekkend bedrag opgehaald, waarmee we zowel de bananenplantages als het milieu positief kunnen beïnvloeden. Bij PLUS zien we duurzaamheid als een kernwaarde en nemen we graag het initiatief om samen de wereld mooier en eerlijker te maken.”

Uitdagingen in Colombia
In het Urabá-gebied in Colombia is sprake van bodemverzuring en verschillende plantenziektes. Daar hebben ook de bananenplantages last van. Ook regent het te weinig. Vooral in de eerste helft van het jaar. 70 procent van de regen valt in de laatste zes maanden. Dit alles heeft een negatieve invloed op de totale productiviteit van de bananenplantages. Om deze problemen aan te pakken heeft Fairtrade Nederland het klimaatproject gestart dat gericht is op het versterken van de bodemkwaliteit en vruchtbaarheid. De boeren van vijf bananenplantages worden getraind om bijvoorbeeld natuurlijke compost te maken, waarmee de bananenplanten beter bestand zijn tegen ziekten en ongedierte, terwijl de bodem veel beter water kan vasthouden. Deze aanpak bevordert duurzame landbouw en verhoogt de productiviteit van de bananenteelt. Dit heeft direct positieve gevolgen voor het inkomen van de telers.

Peter d'Angremond, Directeur Fairtrade Nederland: “PLUS en Coop geven duurzaamheid een extra boost door hun mooie donatie. Eerdere vergelijkbare klimaatprojecten lieten zien dat de biodiversiteit van de bodem in het eerste jaar met wel 300% toenam. Dat betekent minder kosten voor boeren en meer inkomsten door betere productiviteit. Vanuit Fairtrade zijn we ontzettend blij met partners zoals PLUS en Coop. Met deze donatie hopen we dat de vijf bananenplantages in Colombia ook zo'n positieve verandering kunnen doormaken.”

Bron: PLUS

Publicatiedatum: