"De Duitse retail heeft lang geprobeerd om walnoten in de dop aan het einde van het kerstseizoen uit hun assortiment te halen, omdat er na de kerst zogenaamd geen vraag meer naar was. Dit is echter al een paar jaar verleden tijd", aldus Joachim Alkewitz, mede-directeur van PALM Nuts & More en Mariani of California (Duitsland), de Duitse dochteronderneming van een van de grootste walnootproducenten in de VS, de Mariani Nut Company uit Winters, Californië.


Jens Borchert, Joachim Alkewitz en Bernd Hofmeister op de Fruit Logistica 2023

Jaarrond beschikbaarheid en gezondheidsaspecten
"Walnoten, zelfs in de dop, zijn in Duitsland nu het hele jaar door verkrijgbaar. Tot een paar jaar geleden hadden telers hier nooit van durven dromen. De reclame-inspanningen van de afgelopen tien tot vijftien jaar lijken vruchten af te werpen. Consumenten waarderen vooral de gezondheidsaspecten van walnoten." Bovendien zijn gedroogde vruchten zoals dadels en vijgen, die een paar jaar geleden net als walnoten puur een kerstproduct waren, nu ook het hele jaar door verkrijgbaar.

PALM Nuts & More/Mariani haalt walnoten uitsluitend uit Californië. De teelt neemt echter ook toe in landen als Frankrijk, Portugal en Spanje. Alkewitz: "De walnoten die in deze landen worden geteeld, zijn van goede kwaliteit. De Europese teeltregio's worden interessanter voor lokale retailers, vooral met het oog op duurzaamheid en vergelijkbare aspecten. Het is echter de vraag of transport per vrachtwagen echt milieuvriendelijker is dan transport per schip."

Volgens de cijfers van de California Walnut Board werd in 2022 ongeveer 4.200 ton walnoten in de dop naar Duitsland geëxporteerd, wat 25% minder is dan in het voorgaande jaar. "De ontwikkeling van de afgelopen tien jaar laat echter zien dat de trend constant positief is geweest en dat de vraag voortdurend is gestegen. Het is een steile curve, vergelijkbaar met de DAX in zijn beste jaren."

Oogst van 760.000 ton walnoten
Hij beschreef het prijsniveau van Californische producten als interessant. "Het oogstvolume is goed, maar lang niet zo goed als aan het begin van het jaar werd verwacht. Dit jaar wordt een oogst van ongeveer 760.000 ton verwacht, terwijl in 2022 ongeveer 750.000 ton werd geoogst. Qua kwaliteit verwacht Californië een van de beste oogsten ooit. Dit is waarschijnlijk ook te danken aan het feit dat de weersomstandigheden in het voorjaar goed waren. Vooral omdat het in de winter veel heeft geregend, waardoor de stuwmeren goed gevuld waren. De kwestie van watertekorten is dus van de baan, tenminste voor dit jaar. Californië is echter nog steeds een zeer droge staat." Naast walnoten waren ook de volumes van amandelen en macadamianoten iets hoger dan de vraag.

Prijscorrectie voor telers
"De prijzen voor de walnootteelt in Californië dekten soms niet meer de kosten voor de telers, waardoor hele percelen niet werden geoogst. In sommige gevallen werden hele boomgaarden weggehaald en werd de grond geëgaliseerd om andere gewassen te verbouwen. Als gevolg daarvan heeft er in Californië al een marktcorrectie plaatsgevonden."

Gedopte walnoten van het ras Chandler worden vaak verkocht in zakken van 200 gram, maar andere rassen zijn ook goed geschikt voor dit marktsegment. "Het ras Howard wordt voornamelijk in de dop verkocht. Van de meer dan 40 verschillende rassen die in Californië worden geteeld, zijn er misschien zeven tot acht geschikt voor de export." De populairste verkoopeenheden zijn 400 g, 500 g en de zak van 1 kg. Het product wordt uitsluitend verkocht aan de retail.

Overaanbod uit Californië
"Er is meer dan genoeg product beschikbaar", zegt Alkewitz. "In de VS is er een mechanisme waarbij de staat indien nodig enkele duizenden tonnen van het binnenlandse product van de verpakkers mag opkopen om via eigen programma's openbare instellingen zoals schoolkantines, verzorgingstehuizen, enz. te bevoorraden. Dit is vorig jaar op grote schaal toegepast. Dit is bedoeld om een zekere mate van marktstabiliteit te garanderen vanwege het overaanbod uit Californië." Daarmee is de VS de grootste afnemer van de eigen walnotenteelt. Tot de grootste afnemers van walnoten in de dop wereldwijd behoren Duitsland, Italië, Turkije, Spanje, Nederland, België, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Egypte, India, Vietnam en China.

Met meer dan 2.000 containers (40ft) per jaar is Turkije een van 's werelds grootste afnemers van het Californische product. "Op 1 november 2023 heeft de Turkse regering een nieuw tarief ingesteld op de import van Californische walnoten. Dit is een poging om de uitstroom van buitenlandse valuta te beperken, zowel voor het product in de dop als voor walnootpitten."

Consumptie en traceerbaarheid
"Noten hebben overal hun weg gevonden", stelt Alkewitz. "Het brede scala aan mogelijke toepassingen voor noten kan echter nog verder worden uitgebreid. Natuurlijk zijn noten ook een trend in plantaardige en veganistische voeding, wat er weer voor zorgt dat ze gebruikt blijven worden in de industriële sector. Dit vereist echter prijsstabiliteit op lange termijn."

Alkewitz identificeert de kwestie van traceerbaarheid als een aankomende uitdaging voor de sector als onderdeel van de Duitse Supply Chain Sustainability Act (LkSG) en de bijbehorende documentatie. "Californië bevindt zich in een ideale positie op dit gebied. Ze zijn in staat om zowel individuele batches als de hele toeleveringsketen te traceren."

Voor meer informatie:
Joachim Alkewitz
Mariani of California (Germany)
Lindenstrasse 17
D-21244 Buchholz/Nordheide
Tel.: +49 4181 9091 0
mail@palm-nutsandmore.de
https://www.palm-nutsandmore.de