Met nog maar vier weken te gaan voor Kerst lijkt de vraag in Italië alweer flink te stijgen naar koningsoesterzwammen (Pleurotus eryngii). Maar deze paddenstoel doet het eigenlijk al het hele jaar goed in het schap, terwijl het aanbod echt niet groot is.

Filippo Lupo van AgriFunghi, een bedrijf dat bijna jaarrond substraat en paddenstoelen produceert en verkoopt, geeft ons een update over de huidige situatie in de teelt en op de markt. "Tot en met de eerste helft van deze maand werden de paddenstoelen in de groothandel verkocht voor €12 per kilo. De hoge prijs kwam er door de sterke daling van het aanbod wegens de te warme temperaturen in de herfst. Paddenstoelen zijn erg gevoelig op dat gebied en het is natuurlijk een een complex seizoen vanuit dat oogpunt. Nu is de situatie verbeterd, maar de vraag is zo hoog dat niet alle bestellingen kunnen worden ingevuld. Er is vraag vanuit heel Italië, vooral uit het noorden van het land en Sardinië. In vergelijking met vroeger is de populariteit van koningsoesterzwammen aanzienlijk gestegen, zowel bij chefs als supermarktketens."

De abnormale weersomstandigheden, met pieken tot 25°C in november, lijken een negatieve invloed te hebben op veel substraatblokken in teeltgebieden zoals Basilicata, Apulië en Calabrië. "Wie zoals wij dieper de bergen in kon trekken tijdens de kritieke maanden, kon de teelt redden, maar in de vlaktes is het substraat verpest door de hitte die te lang heeft aangehouden. Veel telers hebben substraat moeten weggooien en dus is het totale areaal afgenomen. Er is met andere woorden reden om aan te nemen dat de beschikbaarheid van product in de komende weken beperkt zal blijven en dat de prijzen nog verder zullen stijgen richting Kerst."

Voor meer informatie:
Agri Funghi
S.S. 598 val d'Agri km 110
75023 Montalbano Jonico (MT) - Italië
Tel: +39 346/6940121
info@agrifunghi.it
www.agrifunghi.it