Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tony Derwael, Bel'Export:

"Massale omschakeling naar perenteelt kan uiteindelijk eenzelfde scenario als bij appelen opleveren"

Tholen - Als we niet oppassen, gaat de situatie in de perenteelt hetzelfde scenario achterna als in de appels. Dit stelt Tony Derwael van Bel'Export. "Dit jaar is de situatie op de Belgische appelmarkt significant beter dan verleden jaar, maar dat komt ook omdat er onder telers in meerdere landen in Europa een massale omschakeling naar de perenteelt is gemaakt", legt hij uit.

De handelaar geeft wel aan dat hij het lastig vindt om ver vooruit te kijken in deze sector, omdat er veel zeer snel kan veranderen. "Toch is de situatie redelijk zorgelijk, want in België, maar ook Nederland, is het perenareaal de laatste 20 jaar verdubbeld. Dit ten koste van de appels, waar het areaal meer dan gehalveerd is. Van de 1000 hectare die gerooid is, wat samen zo'n 20 procent lager volume oplevert, zien we nu duidelijk effect. Het is de reden dat de prijzen nu ook zo aangetrokken zijn. Ik durf zelfs bijna te zeggen dat er binnenkort misschien wel een gebrek aan appels gaat komen. Dat moet ook zo om een goede prijs te handhaven."

"Alleen is de situatie bij de peren volledig de andere kant op gegaan", vervolgt Tony. "Ik heb een paar jaar geleden al tegen telers gezegd dat ze moeten oppassen, omdat we dezelfde richting op gingen als met de appels. Tel daarbij op dat Polen ook meer en meer in de perenteelt aan het investeren is en het resultaat is misschien net zulke bodemprijzen als bij de appels."

Dat ver vooruit kijken in de fruitsector echter lastig is, geven de misoogsten in Italië aan, zo legt Tony uit. "De zorgelijke situatie is even op de lange baan geschoven door de misoogsten in Italië. Dan blijkt mijn voorspelling toch weer onjuist. Alleen wie had verwacht dat Italië zulke grote problemen zou krijgen met insecten en temperatuur, waardoor er opeens weer meer ruimte is op de markt en men op het moment zelfs goed verdient. Het blijft een volatiele sector, waarin de toekomst voorspellen op de langere termijn gewoon heel lastig is. Echter als in Italië de problemen opgelost worden, wat ik wel verwacht, zullen we toch echt op moeten passen."

Rode peren
"De consumptie gaat namelijk ook al jaren achteruit. Dat is een tendens waar we ook rekening mee moeten houden. Als er inter-Europees geen gebrek zou zijn aan volumes, krijgen we de productie op de nationale markten niet opgelost. Dan zullen we of moeten gaan kijken naar nieuwe markten, maar ik denk dat er meer potentie ligt in nichemarkten, zoals de rode peren. Daar is in Azië veel interesse voor. De Conference is daar niet zo geliefd, maar voor de rode peren liggen daar veel kansen voor uitbreiding. Het zijn scenario's waar we als sector naar zullen moeten kijken en velen ook al mee bezig zijn."

Prijzen hersteld, maar kosten ook hoger
Kijkend naar de situatie in het huidige seizoen blijft de handelaar echter gematigd positief. "In de appels hebben we de laatste 2 jaar onder kostprijs gewerkt en bij de peren was het het tot halverwege het vorige verkoopseizoen ook rond kostprijs werken. Gelukkig hebben die prijzen zich dit jaar redelijk goed hersteld. Bij appels en peren zijn de prijzen in de kleinere maten, 50-55 en 55-60 verdubbeld en in de dikkere maten zo'n 30 procent hoger dan verleden jaar. Vorig jaar brachten voornamelijk de dikke maten geld op, maar hadden de meeste mensen kleine peren, waarvan men niet kon boeren."

"Vergeleken met wat we hadden verwacht in augustus vallen de peren kwalitatief wat tegen. De appels vallen daarentegen juist mee. Het schurftprobleem schijnt niet zo erg te zijn als we hadden gedacht, waardoor ze goed houdbaar lijken te zijn. Al met al een betere situatie, maar het is niet allemaal hosanna. De prijzen zijn dan beter, maar de kostprijzen blijven ook maar stijgen. Dat moet men ook niet vergeten. Dit ligt met name in de lonen, die zeer fors gestegen zijn. Het blijft ook nu voor een lastige situatie zorgen. Je hebt een consument die goedkoper zoekt door de inflatie, supermarkten die onder druk komen te staan en een producent die meer moet verdienen. Waar vallen wij als handelaren in deze berekening?", besluit Tony.

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
[email protected]
www.belexport.com