"Kiwibessen wordt met de schil gegeten, waardoor hij heel gemakkelijk te consumeren is, op elk moment van de dag. Bovendien is het fruit verrassend zoet als honing", zegt Adrián García Villar, teelttechnicus bij Arándanos El Cierrón, een van de weinige bedrijven in Spanje die kiwibessen telen. Het is gelegen in de noordelijke provincie Asturië.
"Wij zijn eigenlijk blauwe bessentelers, maar we hebben gezien dat kiwibessen de komende jaren steeds populairder zullen worden, zoals dat in andere landen al aan het gebeuren is. Kiwibes is niet alleen gemakkelijk te eten en heel zoet, samen met papaja is hij koploper wat betreft het aantal voedingsstoffen binnen de groep van de 30 meest geconsumeerde fruitsoorten. Bovendien heeft kiwibes een hoge concentratie antioxidanten en tot 8 keer meer vitamine C dan een normale kiwi."
De kiwibes, die uitstekend gedijt in het klimaat van Asturië, wordt via dezelfde kanalen als zachtfruit gedistribueerd. Het was voor Arándanos El Cierrón dus relatief eenvoudig om dit fruit in het teeltassortiment op te nemen, vertelt García Villar.
Maar niet alle kiwibessen zijn gelijk. Er zijn drie duidelijk te onderscheiden rassen waarvan de toepassingen ook verschillend zijn. De meest voorkomende is Actinidia arguta. "Deze eetbare variant is ook de meest productieve", zegt García Villar.
Sommige kiwibessen zijn volledig rood, andere helemaal groen en daarnaast zijn er ook kiwibessen met een rode schil en groen vruchtvlees. De maatvoering verschilt onderling nauwelijks en ze zijn allemaal erg zoet. "Het klopt dat de teelt in Spanje nog beperkt is en dat het nog geen fruitsoort is die je in de supermarkten ziet. In Portugal is het areaal veel omvangrijker, maar alles wijst erop dat kiwibes over enkele jaren, in navolging van de hausse van zachtfruit, ook in Spanje de schappen zal veroveren met zijn smaak en gezonde eigenschappen", besluit García Villar.
Bron: lavanguardia.com