Servische blauwe bessentelers betreuren een slecht seizoen met kwaliteitsproblemen in de vollegrondsteelt als gevolg van regen in het late voorjaar en een frisse zomer. "Over het algemeen is dit een slecht jaar geweest voor Servische blauwe bessentelers", zegt Sladjana Vuković, manager van exportbedrijf Srbovoće.
Hoewel Srbovoće niet minder volumes op de markt heeft gebracht, was de regen in Servië verantwoordelijk voor een oogstverlies van zo'n 15% in het land. "Wij hebben onze opbrengst op peil kunnen houden, we hadden niet minder dan verwacht. We hebben ook al onze frambozen en bramen uit de beschermde teelt op de lokale markt kunnen afzetten, wat ons doet vermoeden dat er ruimte is voor verdere uitbreiding van de teelt. Dat gaan we volgend jaar zeker doen. Maar vroege regenval heeft een impact gehad op onze blauwe bessenteelt in de vollegrond. De opbrengst was niet lager, maar de claims bedroegen ongeveer 20%."
En dus werd er minder geëxporteerd naar de EU, maar ook een prijsstijging zat er niet in, ondanks de kleinere algemene volumes. "We hebben geen prijsstijging gezien. We staan zelfs onder constante prijsdruk, terwijl de kosten en kwaliteitseisen stijgen. Dat is niet logisch. We hebben ongeveer 200 ton blauwe bessen naar de EU geëxporteerd, veel minder dan we hadden gepland. Dat komt door de slechte kwaliteit", zegt Vuković.
De oogst van blauwe bessen en ander zachtfruit in Servië begon ook later vanwege de regen laat in de lente. Dit maakte het plukken van frambozen ook moeilijker. De oogst van blauwe bessen is nu afgelopen, maar Vuković zegt dat er nog steeds frambozen worden geplukt. "Het zachtfruitseizoen is grotendeels afgelopen voor dit jaar. Wij plukken nu alleen nog wat frambozen uit de overdekte teelt. We verwachten daar nog tot half december mee door te gaan, of zolang het weer het toelaat."
Als exportbedrijf betrekt Srbovoće het fruit bij telers die samen over een areaal van 120 hectare beschikken. Een deel van dat areaal is nog niet in volle productie, sommige aanplanten zijn zelfs nog maar pas aangelegd. De meeste percelen bevinden zich rond Belgrado en centraal Servië, een klein aantal in het westen en zuidoosten van het land.
Ondanks de teleurstelling van dit seizoen stelt Vuković dat ze nog steeds uitbreidingsplannen hebben voor volgend jaar. "We zijn van plan meer frambozen en bramen te telen voor verse consumptie. Daar zien we echt potentieel in. De uitdaging ligt in de klimaatverandering, samen met een veeleisende markt die de prijzen drukt."
Voor meer informatie:
Sladjana Vuković
Srbovoće
Tel: +381 62 182 20 17 (Servië)
[email protected]
www.srbovoce.rs