Vincent Guérin van de Association Nationale Pommes Poires (ANPP), de Franse Nationale Vereniging van Appelen en Peren maakt de balans op ten aanzien van de perenteelt, perenopbrengst en perenconsumptie in Frankrijk.
Frankrijk genereert 50% van de totale perenbehoefte
Hoewel de Franse markt de capaciteit heeft om op het gebied van de appelteelt zelfvoorzienend te zijn, is de situatie heel anders voor peren, waar het Franse aanbod achterblijft bij de vraag.
"Over het algemeen ligt het consumptieaantal van Franse peren – afhankelijk van de oogstniveaus – rond de 200.000 ton. Als we het deel dat bestemd is voor de verwerkende industrie en de kleine hoeveelheid die we exporteren voor het gemak even buiten beschouwing laten, bedraagt de Franse opbrengst voor de versmarkt 100.000 ton peren per jaar. Met andere woorden: we importeren 50% van de peren die we consumeren, niet alleen uit België, Nederland, Italië, Spanje en Portugal, maar (in het laagseizoen) ook uit Zuid-Afrika en Argentinië.
Aantal importperen kan de komende jaren dalen
Hoewel er voor de hierboven geschetste situatie een logische verklaring is, is de context de afgelopen 5 jaar veranderd. Dat zorgde ervoor dat de Franse perenboomgaarden zich hebben kunnen ontwikkelen.
"Voorheen hadden we te kampen problemen, gerelateerd aan het concurrentievermogen, de kosten en de winstgevendheid van de Franse perenboomgaarden, waardoor hun ontwikkeling werd beperkt. De laatste jaren is de situatie echter flink veranderd, vooral dankzij de wens van Franse consumenten om in Frankrijk vooral in Frankrijk geteelde producten te consumeren.
De vraag naar Franse peren is hierdoor toegenomen en de rentabiliteit van de Franse boomgaarden is verbeterd. Ook zijn er in Frankrijk nieuwe boomgaarden aangelegd, met zowel traditionele als nieuwe perenrassen. We kunnen er dus van uitgaan dat bij een gelijkblijvende consumptie het aantal importperen de komende jaren licht zal dalen.
Peren- en appelrassenontwikkeling kent een aantal uitdagingen
Op het gebied van rassenontwikkeling staan Franse peren en appelen de komende jaren voor een aantal uitdagingen.
"Aangezien we slechts 50% van de in ons land geconsumeerde peren zelf telen, moeten we ervoor zorgen dat er in de schappen van de Franse supermarkten weer vooral in Frankrijk geteelde peren komen te liggen. Tot voor kort was het aantal verschillende rassen op de perenmarkt relatief beperkt en waren er voornamelijk oude rassen te vinden. Decennialang was er ten aanzien daarvan ook weinig nieuws te melden, tot er de laatste jaren nieuwe perenrassen met nieuwe kleuren en smaakkwaliteiten op de markt kwamen, rassen die met name jonge consumenten voor zich wisten te winnen."
Voor de Franse appelen geldt dat de situatie echter heel anders is: de appelmarkt is een volwassen markt. De Franse appelen vertegenwoordigen 90% van de appelconsumptie in het land. "Veel mensen denken dat het grote aantal rassen – vooral tweekleurige appelen – op de markt bij consumenten voor verwarring kan zorgen. De schapruimte is niet uitbreidbaar en tegenwoordig willen de afdelingshoofden wel graag een nieuw ras uitproberen, maar dit gaat ten koste van een ander ras, vooral omdat we de afgelopen maanden een krimp hebben gezien in het aantal producten in de winkels.
Wat betreft het aantal rassen op de markt bereiken we langzaamaan een verzadigingspunt, iets dat kan leiden tot een commercieel probleem. In plaats van te streven naar diversificatie van het bestaande assortiment, richt het rassenonderzoek binnen de appelsector zich op de problemen rondom het gebrek aan resistentie tegen ziekten, plagen, droogte en de beschikbaarheid van water, met behoud van de smaak die de huidige rassen al bieden."
Hoewel de Franse appel- en perenmarkten niet hetzelfde volwassenheidsniveau kennen en daarom met verschillende uitdagingen worden geconfronteerd, blijft het doel hetzelfde: de Franse en buitenlandse consumenten kwaliteitsfruit aanbieden en tegelijk de appel- en perentelers een goed rendement garanderen in een context van economische en aan het klimaat gerelateerde veranderingen.
Voor meer informatie:
Vincent Guérin
Association Nationale Pommes Poires
7 rue Biscornet - 75012 Parijs, Frankrijk
Tel. : +33 (0)1 53 10 27 80
[email protected]
[email protected]
www.lapomme.org