Fransen eten minder fruit door inflatie

"Een goede consumptie is cruciaal om het appelseizoen tot een succes te maken," vertelt Daniel Sauvaitre, voorzitter van de Franse Nationale Vereniging van Appelen en Peren, een uitspraak die later nog eens wordt herhaald door de voorzitter van de Franse nationale Vereniging van Perziken en Abrikozen Bruno Darnaud bij de lancering van het nieuwe appel- en perenseizoen. "Consumenten zijn degenen die bepalen, dus we moeten logisch te werk gaan: we moeten de producten voor hen in de schappen aantrekkelijk, gemakkelijk te vinden en wat betreft de prijzen consistent maken."

Hoewel het seizoen zowel over de kwaliteit als over de kwantiteit belooft te gaan, heeft Sandrine Gaborieau ons er afgelopen donderdag aan herinnerd dat "in deze context van inflatie de Fransen minder fruit eten en de cijfers voor zich spreken: de prijzen voor Franse voedingsmiddelen zijn met 18,4% gestegen, terwijl tegelijkertijd de uitgaven van de Fransen aan voedingsmiddelen met 4,2% zijn toegenomen." Het resultaat? De aankoopvolumes zijn met 11,4% gedaald. De aankoopvolumes van AGF-producten vormen hierop geen uitzondering en hebben dus ook te lijden onder een veel minder dynamische consumptie dan anders. "De afgelopen vier jaar zijn de aankopen van Franse huishoudens in volume (voor fruit) met bijna 5% gedaald en met 9% vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar."

Welke oplossingen worden in deze context overwogen om de consumptie te stimuleren? Hieronder volgen enkele van de antwoorden en ideeën die tijdens de discussies naar aanleiding van de oogstramingen door groothandelaren en leveranciers naar voren zijn gebracht.

"Over de prijs communiceren"
Voor Guy Bernard Cordier van Réseau Le Saint "is de harde werkelijkheid dat er een prijsprobleem is." De oplossing? "Communiceren over de prijs! Appelen zijn goedkope producten die consumenten (ook) per stuk kunnen betalen. We moeten ons dus meer richten op de prijs per stuk dan op de prijs per zak van 2 kg, die voor hen veel minder aantrekkelijk is."

"Nieuwe consumentengewoonten creëren"
Directeur van Scafel (E.Leclerc) Olivier Potel, bevestigt dat de prijs een belangrijke factor is: "We hebben concurrerende prijzen nodig. Er was sprake van een groei van 100% ten aanzien van onze Eco+ groente- en fruitassortimenten, maar een goede segmentatie is minstens zo belangrijk."

"We hebben niet meteen op de belangrijkste prijs de meeste marge, dus we moeten het ook hebben van de prijzen van de producten uit het reguliere assortiment en die uit het premiumassortiment. Daarnaast vindt de segmentatie plaats via de verpakking. In dit geval is het moeilijk om in bulk te verkopen – vooral als het gaat om tweekleurige appelen – omdat er dan prijsverschillen ontstaan."

Een van de wegen die volgens Potel moet worden verkend is die waarbij er nieuwe consumptiegewoonten worden gecreëerd en bepaalde beslissingen moeten worden genomen. "We hebben onze Gala-appelen altijd tot heel laat in het seizoen verkocht, maar misschien moeten we eerder met de verkoop stoppen, om precies te zijn op het moment dat ze minder smaak beginnen te krijgen."

Opleiden, bewustmaken en communiceren
"Het is onze taak om als schakel te fungeren tussen de teelt en de levering van de appelen, maar we mogen niet vergeten dat we ook een rol hebben in het doorgeven van informatie," zegt Eric Pelou van Fruits Sanchez, gevestigd op de MIN markt in Lyon, die oproept tot het beter opleiden van de professionals en tot het communiceren van de sociaalmaatschappelijke waarden aan consumenten. "We moeten samenwerken om middelen te kunnen ontwikkelen aan de hand waarvan de leveranciers van onze producten kunnen worden opgeleid. We willen de leveranciers van onze producten laten zien dat we al onze waarden ook kunnen overbrengen met behulp van degenen die tot ons leveranciersnetwerk en ons klantennetwerk behoren. De consumenten van nu willen er namelijk zeker van zijn dat de producten die ze op de diverse markten, bij groenteboeren en in de schappen van verschillende supermarkten aangeboden krijgen, zijn geteeld en geleverd volgens een aantal sterke sociale waarden."

Richten op millennials
Voorzitter van de interprofessionele organisatie Laurent Grandin is van mening dat we ons moeten richten op de generatie die "de consumenten van morgen" vertegenwoordigt. "We moeten consumentenmogelijkheden vinden bij een generatie die collectief zegt meer plantaardig voedsel te willen eten.

"We laten ons niet intimideren door 15.000 ton aan Poolse appelen"
Op de vraag "wat moeten telers doen om sommige groothandelaren ongevoelig te maken voor deze honger naar Poolse appelen?" van voorzitter van de Franse Nationale Vereniging van Appelen en Peren Daniel Sauvaitre, heeft Didier Marques, voorzitter van de Franse Nationale Bond van Groothandelaren in Groenten en Fruit het volgende geantwoord: "We laten ons niet intimideren door 15.000 ton aan Poolse appelen. U heeft nu verschillende leveranciers in het hele land zitten en een heleboel groothandelaren die tot uw beschikking, dus doe een beroep op hen en kom in beweging! Samen zullen we tot de juiste oplossingen komen."


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.