Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fruitcompany neemt het over

Van Ommen Groente en Fruit zet een punt achter de winkel

Tholen – Na 37 jaar stopt het echtpaar Petra en Jos Van Ommen met hun groentewinkel in Dordrecht. Hiermee verdwijnt een stukje ‘topsport in de AGF-detailhandel’, want het echtpaar doet werkelijk álles zelf. Van eigen inkoop tot en met het produceren van ambachtelijke maaltijden. Bovendien combineerden ze al die jaren de exploitatie van een luxe AGF-speciaalzaak met markthandel op de zaterdag. De winkel sluit per 1 september en wordt Fruitcompany. Met de markthandel op zaterdag gaat Jos voorlopig wel door.

Petra en Jos van Ommen

“Ik denk dat wij een van de weinigen zijn in Nederland die het zo doen”, vertelt Petra. Nu ze op leeftijd komen, zit er een grens aan wat nog kan. Als één van de weinige AGF-specialisten die tegen de opkomst van AGF in de supermarkten kon blijven opboksen, is er geen energie meer om dat te blijven volhouden. “De supermarkten zijn ’s avonds en zondags open en ze bieden tegenwoordig zelfs aardbeien direct van de teler aan”, verzucht Petra.

Al die jaren konden ze zich onderscheiden met een kwalitatief breed assortiment en de maaltijden. Petra en Jos begonnen in 1986 met een dagwinkel. Toentertijd waren er nog tientallen van dat soort winkels actief in Dordrecht. “Schuin tegenover ons zat ook een groentewinkel, maar last van concurrentie hadden we niet. Iedereen had zijn eigen klantenkring”, herinnert Petra zich. In 1994 moest hun eerste winkel plaats gaan maken voor een grote supermarkt. Daarom waagden ze de overstap naar een heel nieuw winkelcentrum in een pas gebouwde wijk.

Van Ommen kreeg een plekje aangeboden in de versstraat van het winkelcentrum. Voorgerekend leek dat een aantrekkelijke optie, maar het liep uit op heel moeilijke jaren. “Er kwamen wel veel mensen wonen, maar die staken hun geld in het huis en gingen shoppen bij de goedkopere supermarkt. Maar we zijn altijd creatief geweest en hebben het overleefd”, vertelt Petra.

Die creativiteit zit ook in de combinatie AGF-speciaalzaak en markthandel. "Dat lijkt makkelijker dan het is, je moet echt een knop om kunnen zetten qua inkoop. Jos struint daarom heel de omgeving af om dat goed in te vullen. In de winkel is er de zorg voor elk stuk groente of fruit, op de markt is het de sport om de handel zo snel mogelijk weg te zetten. Soms kon er op maandag een combinatie gemaakt worden. Als er van de zaterdagmarkt handel over was, werd dat op maandag op tafels voor de winkel als actieproduct verkocht."

Vanaf 1 september stopt zoals gezegd de winkel. Jos blijft de markt nog doen. Dat zal een hoop rust brengen. Van Ommen is blij dat de winkel wordt overgenomen. Het opboksen wordt een steeds grotere uitdaging: het is lastig om aan voldoende personeel te komen, de supermarkten zetten volop in op AGF, het eetpatroon van mensen verandert sterk, waardoor je nog meer in moet spelen op gemak, mensen kopen geen appelen meer omdat ze op het werk al werkfruit krijgen, er komen nieuwe regels voor verpakkingen, inflatie, energiekosten stijgen…. Petra: “Het voelt of je aan alle kanten wordt klemgezet.”

De winkel gaat helemaal aangepast worden aan het concept van Fruitcompany die een hele franchise organisatie achter zich heeft. Het personeel wordt door hen overgenomen. De inventaris van de winkel is te koop. “Wanneer iemand interesse heeft, kunnen ze contact met ons opnemen. We hebben zowel horeca-apparatuur als specifieke machines voor AGF-speciaalzaken zoals een groentecentrifuge en snijmachines die in goede staat zijn”, besluit Petra.

Voor meer informatie
Petra van Ommen
Van Ommen Groente en Fruit
Tel: 078-6215502
info@vanommenagf.nl