Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU heft importbeperkingen na ramp Fukushima op

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft donderdag aangekondigd dat er overeenstemming is bereikt over de opheffing van de resterende beperkingen op de import van voedsel uit Japan die in 2011 waren opgelegd na het ongeval in de kerncentrale van Fukushima.

Tijdens een persconferentie met de Japanse premier, Fumio Kishida, aan het einde van een EU-Japan-top, zei Von der Leyen dat dit besluit "gebaseerd is op wetenschappelijke kennis" en in overeenstemming is met een evaluatie van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Kort na het kernongeval nam de EU de nodige maatregelen om de gezondheid van haar burgers te beschermen tegen mogelijke radioactieve besmetting via voedsel en diervoeders geïmporteerd uit Japan, en legde ze Japan uitgebreide tests op radioactiviteit op voor de export van voedselproducten naar de EU.

Sinds de goedkeuring van deze beperkingen in 2011 heeft de Commissie de maatregelen om de twee jaar herzien en zijn ze geleidelijk versoepeld naarmate de risico's afnamen.

De laatste herziening vond plaats in september 2021 en beperkte de pre-exporttests tot wilde paddenstoelen, sommige vissoorten en wilde eetbare planten.

Sinds juni 2011 geldt er in de EU een strikt maximumgehalte van 100 becquerel per kilogram uit Japan geïmporteerd voedsel, een plafond dat "altijd volledig is gerespecteerd, wat de doeltreffendheid van de Japanse controle- en monitoringsystemen aantoont", aldus Brussel.

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: