Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duurzaamheidsvergoeding producent PlanetProof mag van ACM

Stichting Milieukeur (SMK) mag een duurzaamheidsvergoeding invoeren voor producenten van groenten en fruit met het keurmerk On the Way to PlanetProof (OPP Keurmerk). Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nadat SMK had gevraagd om het initiatief te toetsen aan de concurrentieregels. De vergoeding heeft een duurzaamheidsdoel en zal weinig tot geen invloed hebben op de consumentenprijs in de supermarkt. SMK kan nu met supermarkten afspraken maken. Recent kondigde SMK in haar jaarverslag het plan voor uitbreiding van de duurzaamheidsvergoeding al aan.

Compensatie voor duurzaamheidskosten
SMK wil in een PlanetProof-regeling vastleggen dat afnemers aan producenten van producten met het keurmerk een vergoeding betalen voor de duurzaamheidskosten. Voor veel producenten is het niet duidelijk of, en zo ja in hoeverre, zij worden gecompenseerd voor de productie onder het keurmerk. Dit initiatief neemt die onzekerheid weg. Daarmee wordt het voor producenten mogelijk om onder het keurmerk te (blijven) produceren. Dit draagt volgens de ACM bij aan de maatschappelijke en politiek breed gedragen behoefte aan een beter verdienmodel voor duurzame boeren.

De ACM komt tot de conclusie dat het niet waarschijnlijk is dat de duurzaamheidsvergoeding de concurrentie beperkt. Invoering van deze duurzaamheidsvergoeding is daarom volgens de concurrentieregels toegestaan. De vergoeding heeft een duidelijk duurzaamheidsdoel. Bovendien is het niet aannemelijk dat door de vergoeding de consumentenprijs merkbaar zal stijgen. De boer en de supermarkten blijven vrij om hun eigen prijs te bepalen. Bovendien beslaat de vergoeding slechts een klein deel van de prijs.

Samenwerking landbouwers bij duurzaamheidsinitiatieven
Binnen de concurrentieregels zijn er voor de landbouw extra mogelijkheden om door samenwerking de positie van landbouwers op de markt te versterken. In januari 2024 heeft de ACM de Leidraad samenwerking landbouwers vernieuwd. Daarin staan de belangrijkste mogelijkheden voor landbouwers om gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten in overeenstemming met de concurrentieregels. De ACM probeert hiermee bij te dragen aan het bevorderen van een duurzamere productie en handel in landbouwproducten. De ACM nodigt de marktpartijen uit om bij twijfel over de juridische beoordeling van hun samenwerkingsinitiatieven deze voor te leggen aan de ACM.

Bron: ACM

Publicatiedatum: