Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pakket klaar dat schommelende prijzen voor Belgische telers tegen moet gaan

In de nasleep van de boerenprotesten komt de federale regering in Belgiƫ met een mechanisme om sneller op te treden bij snel stijgende of dalende prijzen in de landbouw- en voedingssector. De Belgische regering heeft een ontwerp klaar met een aantal maatregelen die zo nodig getroffen kunnen worden als prijzen uit balans dreigen te raken. Het pakket is het resultaat van het overleg tussen overheid, landbouworganisaties, retail en distributie dat federaal minister van Landbouw Clarinval had gestart, zo schrijft De Tijd.

Voor twaalf productgroepen, waaronder aardappelen, rund- of varkensvlees, komt een scherper toezicht op de ontwikkeling van de prijzen. Als het Prijzenobservatorium van de federale overheid vaststelt dat die productprijzen boven of onder een bepaalde prijsdrempel komen, zal er ketenoverleg plaatsvinden om daar een 'gepaste antwoord' op te vinden.

Er komt ook een uitbreiding van de Wet op de oneerlijke handelspraktijken. Het betekent dat de prijsonderhandelingen tussen de verschillende spelers in de keten scherper in de gaten worden gehouden. Ze komt er een verbod op het uit de schappen halen van producten zonder voorafgaande schriftelijke verantwoording. Daarnaast komen er meer mogelijkheden om contracten te heronderhandelen bij onvoorziene en uitzonderlijke omstandigheden.

Supermarkten moeten ook beter motiveren waarom ze een schadevergoeding eisen. Ook het verbod op verkopen met verlies wordt versterkt. Het moet er allemaal toe leiden dat de positie van boeren en voedingsbedrijven in de prijsgesprekken met supermarkten versterkt.

Bron: De Tijd

Publicatiedatum: