Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Statement landbouworganisaties landbouwakkoord

"Grote zorgen over betaalbaarheid van gezond voedsel"

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Producten Organisatie Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders hebben een gezamenlijk statement naar buiten gebracht naar aanleiding van het gestrande landbouwakkoord.

"NAV, NMV, POV en NVP hebben kennis genomen van het feit dat de gesprekken over het Landbouwakkoord zijn gestrand. LTO heeft moeten besluiten te stoppen: ‘Het maximaal haalbare akkoord biedt boeren en tuinders niet het perspectief waar ze onze boeren en tuinders recht op hebben. Het leidt nu niet tot het herstel van vertrouwen tussen de overheid en onze sector dat we zo hard nodig hebben’. Dat LTO dit besluit heeft moeten nemen zou alle alarmbellen moeten doen rinkelen. Er heersen grote zorgen over voedselproductie en betaalbaarheid van gezonde voeding voor alle burgers.

De sectortafels van het Landbouwakkoord zouden het motorblok van de gesprekken vormen. Elke sector heeft haalbare plannen gepresenteerd, met draagvlak onder boeren, natuurorganisaties en het Ministerie van LNV. Deze plannen werden overhandigd aan de hoofdtafel, waar het onderhandelen begon. Van daaruit bleek dat de stapeling van doelen gesteld door het kabinet, geen enkel- perspectief aan boeren bood. Het kabinet bood geen ruimte om te komen tot heldere afspraken met overheden en markt. Aan de landbouwpartijen worden resultaatverplichtingen opgelegd, maar andere partijen laten het bij inspanningsverplichtingen. Harde afspraken zijn nodig om boeren zekerheid te geven van een goed inkomen, en burgers zekerheid te geven van betaalbare en gezonde producten.

Wij als sectorpartijen waren geen onderdeel van de gesprekken aan de hoofdtafel. Wij voelen ons wel verbonden en verantwoordelijk voor verdere verduurzaming van onze sectoren. En voor productie van gezond en betaalbaar voedsel. De duurzaamheidsplannen die daarvoor al liggen, zijn voor ons leidend. De plannen die aan de sectortafels zijn gemaakt, sloten daarbij aan. Bij ambitieuze doelen behoren harde afspraken met betrokken partijen. Wij gaan er vanuit dat wij hierover in gesprek blijven met het Ministerie, ketenpartijen en andere stakeholders."

"Hier staan wij, we konden niet anders"
Onderwijl heeft LTO een brief aan het parlement verzonden om hen te mee te nemen in de overwegingen tot het besluit om de onderhandelingen te beëindigen.

"Als LTO zijn we namens onze leden tot het gaatje gegaan om eruit te komen. Er is door bestuurders en medewerkers veel kennis en input geleverd, er zijn vele interne en externe vergaderingen belegd die vaak tot in de nacht doorgingen en we hebben tot ergernis van menigeen verschillende deadlines laten verlopen om toch weer een poging te wagen. Het kan geen verrassing zijn dat het proces in de laatste weken moeizaam liep. Het verwijt van sommigen dat we niet hebben willen wachten op concrete voorstellen doet wat surrealistisch aan. Er is meer dan een half jaar onderhandeld. Het proces is herhaaldelijk verlengd. De week van 19 juni was voor zowel het kabinet als voor deelnemende partijen dé week dat het moest gaan gebeuren. Dan is het bevreemdend om op dinsdagavond slechts een summier document (één A4) te ontvangen als bevestiging van mondelinge besprekingen de week ervoor.

Tel daarbij op het feit dat wij binnen de context van een landbouwakkoord geen afspraken konden maken waardoor PAS-melders en interimmers zicht kregen op het legaliseren van hun bedrijf, op het beslechten van de 2030/2035-discussie en op het vinden van een alternatief voor de Kritische Depositiewaarde (KDW) in de wet en de vergunningverlening. Zo mag helder zijn: LTO kon dit landbouwakkoord niet onderschrijven."

Lees hier de volledige brief van LTO aan het parlement

Publicatiedatum: