Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonnepanelen troef voor fruittelers in droogteperioden

"Het installeren van zonnepanelen boven fruitgewassen vermindert de verdamping en verlaagt de temperatuur tijdens hittegolven. Zonnepanelen kunnen voor telers dus een belangrijk hulpmiddel zijn, omdat deze de effecten van de klimaatverandering op de gewassen verkleinen, agrarische banen aantrekkelijker maken en extra inkomsten genereren."

BayWa is sinds 2016 binnen de fruitsector actief en exploiteert 15 installaties in Europa met semi-transparante zonnepaneel-technologieën, aangepast aan elk gewas (frambozen, blauwe bessen, appelen...).

Telers steeds meer geïnteresseerd
Hoewel veel telers eerst sceptisch waren, worden oplossingen met zonnepanelen volgens manager bij BayWa Marike Brézillon-Millet steeds populairder. "Aanvankelijk dachten veel mensen dat de eerste kassen met zonnepanelen de opbrengst aanzienlijk zouden verkleinen. Wat BayWa echter biedt zijn semi-transparante zonnepanelen die veel meer licht doorlaten en zo het teeltproces juist verbeteren en de opbrengst eerder vergroten."

Ook de vele weer gerelateerde risico's die de gewassen de afgelopen jaren hebben getroffen, hebben de situatie veranderd. "In 2022 vond er – nadat sprake was geweest van schade door vorst, hagel en droogte – een keerpunt plaats. Het IPCC-rapport, dat minder regen en hogere temperaturen voorspelt, draagt ook bij aan een meer algehele bewustwording en sensibilisering. Dat dit zo is hebben we onder andere op de medFEL-beurs kunnen constateren. De telers die we daar hebben ontmoet waren zeer geïnteresseerd in onze oplossingen met zonnepanelen voor zowel gewasbescherming als waterbesparing."

Volgens Marike "is het niet de bedoeling om deze overal te installeren en overal in de velden installaties te plaatsen en te bedekken met panelen. Er hoeft op slechts 1 tot 2% van de Franse arealen te worden gewerkt met installaties met zonnepanelen om de door de Franse regering gestelde doelstellingen te behalen."

Teeltopbrengst en energieproductie
Het werken met kassen met zonnepanelen zorgt niet alleen voor een grotere teeltopbrengst, maar op dezelfde locatie ook voor een energieproductie op dezelfde arealen. Een zonnepaneelproject voor telers is voor elk bedrijf verschillend en heeft uiteindelijk als doel om de veerkracht van ieder bedrijf te verbeteren.

Oplossingen met zonnepanelen helpen de fruitgewassen te beschermen tegen onstuimige weersomstandigheden (mechanische bescherming tegen hagel en minder hittestress), water te besparen en het gebruik van gewasmiddelen te verminderen (in vergelijking met fruitgewassen die onder plastic tunnels worden geteeld betekent dit een verdampingsvermindering van ongeveer 25%, een betere ventilatie en een verkleining van het risico op ziekten).

Constructies met zonnepanelen zorgen verder voor een verlaging van de teeltkosten (besparing op plastic en arbeidstijd en geen extra teeltinvesteringen), een verbetering van de oogstomstandigheden (betere werkomstandigheden met bescherming tegen slecht weer en hoge temperaturen) en voor de productie van lokale, groene energie.

De zonnepaneeltechnologie van BayWa is gebaseerd op een aanpasbaar systeem van semi-transparante panelen met dubbele beglazing die voldoende licht doorlaten naargelang de behoeften van de planten.

Groeiende belangstelling van fruittelers
Dankzij de 9 vestigingen is BayWa aanwezig in heel Frankrijk. De vraag verschilt per regio, maar de belangstelling is wel groeiende. "In de regio New Aquitaine bijvoorbeeld is er veel vraag naar vanuit wijnfruittelers, omdat de telers het erg moeilijk hebben."

De andere sector met een toenemende vraag en groeiende belangstelling is die van de reguliere boomfruitteelt. Deze trend is tijdens de twee dagen durende medFEL-beurs in Perpignan nog eens bevestigd. "Op dit moment moeten fruittelers haalbare oplossingen gepresenteerd krijgen waarmee de droogte en de watertekorten te lijf kunnen worden gegaan. Het voordeel van onze structuren is dat ze, doordat ze het latwerk vervangen, ook als steun dienen. We kunnen er netten aan hangen en wateropvanggoten aan toevoegen. Tot slot maken ze aanzienlijke besparingen mogelijk omdat wij de hele installatie voor onze rekening nemen."

Op zoek naar partners voor alle soorten projecten
BayWa zoekt partners onder wijnfruittelers, telers van hardfruit, kersen, pruimen, kiwi's, hazelnoten en telers van zachtfruit (frambozen, rode bessen, blauwe bessen, aardbeien...) die vijf tot enkele tientallen hectaren van hun bedrijf willen voorzien van installaties met zonnepanelen. Voor fruitsoorten die nog niet door BayWa zijn uitgerust, kunnen pilotprojecten (demonstraties) worden gepland.

BayWa ontwikkelt sinds 2016 zonnepaneelprojecten en exploiteert momenteel 15 zonnepaneelinstallaties, waaronder 9 semi-transparante module installaties, in totaal bijna 6 MWp.

Voor meer informatie:
Marike Brézillon-Millet
BayWa r.e. France
Tel.: +33 5 40 25 16 85
marike.brezillon-millet@baywa-re.fr
baywa-re.fr

Publicatiedatum: