Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Haven van Kaapstad gesloten sinds donderdag

Stormwinden die klinken als overvliegende vliegtuigen teisteren de Kaap

De straten van Stellenbosch liggen bezaaid met zonnepanelen en dakgoten na een storm zoals de inwoners zeggen nog nooit te hebben meegemaakt, de hele zaterdagnacht door.

Rechts: een reusachtige reclame-aardbei omgevallen op de weg tussen Stellenbosch en Somerset West

"Ik kon niet slapen," vertelt een fruitexporteur uit Stellenbosch. Ze noemt de storm een traumatische ervaring. "De wind klonk als een laag overvliegend vliegtuig, met aanhoudende explosies, de hele nacht en de volgende ochtend rommelend."

Een ander vertelt dat zijn hele huis op zijn fundamenten schudde, terwijl het nieuwe Horti Demo Centrum aan de Universiteit van Stellenbosch schade meldt aan enkele van zijn panelen. Het was erg angstaanjagend, zijn de inwoners van Stellenbosch het eens, en vandaag zijn sommige straten in Stellenbosch afgesloten omdat eeuwenoude eiken het hebben begeven.

De haven van Kaapstad is sinds donderdag gesloten; deze kan niet functioneren wanneer de windsnelheid 80 km/u overschrijdt en er is meer wind op komst, dus de volledige omvang van de vertragingen is nog niet duidelijk. Binnen het havengebied moet een inventarisatie worden gemaakt van de impact van de wind op gestapelde containers.

"Er wordt verwacht dat de operaties voorlopig af en aan zullen doorgaan, zoals de wind het toelaat," zegt Chris Knoetze, algemeen directeur van Link Supply Chain Management.

Dit is een overgangsperiode in de West-Kaap: de druivenoogst is voorbij, terwijl steenfruit, granaatappels en hardfruit bijna klaar zijn. De citrusoogst begint net op gang te komen.

Er zijn meldingen van laat geplukte pruimen die zijn weggewaaid en enige schade aan citrusboomgaarden rond Paarl komt binnen, terwijl inwoners van steden zoals Stellenbosch en Somerset West, de schade opmaken die de wind heeft veroorzaakt en die hen de hele zaterdagnacht wakkerhield.

Ceres appeltelers er goed vanaf gekomen
Ondanks gevallen appelen - voornamelijk Grannies en Pink Ladies - bereikte het zwaarste deel van de storm de regio Ceres niet.

"We zijn momenteel bezig met de schade op te nemen, maar op dit moment lijkt het erop dat onze teeltgebieden niet zo hard zijn getroffen als de regio's Helderberg en Stellenbosch. We zullen de komende dagen meer informatie kunnen geven," zegt Roelf Pienaar, algemeen directeur van Tru-Cape Fruit Marketing.

Technisch adviseur van een andere appelteler in de regio Ceres: "We hebben eigenlijk heel veel geluk gehad. De storm ging achter de bergen langs richting Gouda, Wellington, Paarl Stellenbosch. We hebben wat regen gehad, ongeveer 10 mm in de stad, 30 mm in de Witzenberg, maar we zijn grotendeels ongedeerd gebleven. We zijn erg dankbaar."

Hij merkt op dat hij eveneens heeft gehoord dat Grabouw niet is getroffen door de stormachtige winden.

Publicatiedatum: