Roland Tolls, directeur van Berger & Tolls GmbH & Co. KG

"Groothandelsmarkt Düsseldorf in benarde en onzekere situatie"

Wat er na 2024 met de Düsseldorfse groothandelsmarkt zal gebeuren, staat al enkele jaren ter discussie. Roland Tolls (rechts op de foto), bestuurslid van de Düsseldorfse handelscoöperatie en directeur van de groothandel Berger en Tolls, sprak met ons over de huidige stand van zaken en over het aanbod van asperges in zijn eigen bedrijf.

"We zijn net begonnen met het op de markt brengen van de asperges, waarbij de prijs met Pasen ook op een matig niveau lag. Zoals elk jaar daalde de prijs na Pasen met ruim 50 procent. Mocht het vanaf eind volgende week echt zo warm worden als gemeld, dan kan het moeilijk worden voor aspergetelers," zegt Tolls. "Zowel Griekse als Franse asperges zijn niet in de hoeveelheden aangeboden als een paar jaar geleden, toen de producten nog per pallet werden verkocht." Ondertussen heeft Tolls ook groene asperges uit Peru en Mexico aangeboden. 

Verlenging van de hoofdpoort vanaf oktober 2023
"Er was onlangs een bijeenkomst waar de gemeente ons meedeelde dat de oude poort vanaf oktober 2023 wordt vernieuwd, wat ongeveer een jaar moet duren. Vooral omdat de weg erachter ook vernieuwd zal worden en er een eenrichtingsverkeer zal worden aangelegd. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de groothandelsmarkt successievelijk kleiner zal worden", zegt Tol.

Herontwikkeling blokkeert de toegang
Volgens hem heeft de stad hiervoor vooraf een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren, maar daaruit bleek dat er enerzijds te weinig ruimte was gepland en anderzijds het principe van eenrichtingsverkeer het verkeer massaal tot stilstand zou kunnen brengen. "Het grootste probleem is echter dat als de oude poort wordt opgeknapt en de weg erachter wordt geblokkeerd, de bloemenhal wordt gescheiden van de groenten- en fruithal. In de bloemenhal zitten immers nog een paar groenten- en fruitgroothandelaren met wie we handel drijven. Ook voor de klanten zal de weg geblokkeerd zijn. Dit is niet goed doordacht."

Toekomst (nog) onzeker
Op 31 december 2024 moet de groothandelsmarkt definitief worden gesloten, hoewel de uitspraak van het Hoger Administratief Hof nog moet worden afgewacht. "Er zijn hier maar twee opties: of de groothandelsmarkt moet door de stad beheerd blijven worden, in welk geval de markt al zo klein gekrompen zal zijn dat hij nauwelijks nog door ons te bedienen is; of de rechtbank zal de stad in het gelijk stellen, zodat we de locatie toch moeten verlaten." De stad probeert ook met elke maatregel de groothandelsmarkt te verdringen, waardoor het steeds moeilijker wordt de activiteiten op de groothandelsmarkt in stand te houden. "Het bedrijf Berger en Tolls bestaat al sinds 1924, mensen zullen nog lang over ons blijven praten, ook als de stad Düsseldorf geen groothandelsmarkt meer heeft."

Over Berger en Tol
"2022 was het beste jaar ooit voor ons, daarom is het des te tragischer dat de stad overweegt de groothandelsmarkt te sluiten. Een van de dingen waar we vorig jaar van profiteerden was dat de pandemie eindelijk voorbij was en de mensen weer naar buiten wilden. De zaken waren ook goed van januari tot maart 2023. In april is er tot nu toe een kleine domper geweest, wat niet in de laatste plaats te wijten is aan het koude en regenachtige weer. We kunnen echter alleen maar blij zijn met de regen. De grond is verzadigd, maar het waterpeil is nog steeds niet aangevuld. We kunnen alleen maar hopen dat er dit jaar niet nog een droge en hete zomer komt", vat Tol samen.

Voor meer informatie:
Roland Tolls
Berger & Tolls GmbH & Co. KG
Eickener Str. 40
D-41366 Schwalmtal, Duitsland
Tel.: +49 (0) 2163-5769280
info@bergerundtolls-fruechte.de 
www.bergerundtolls-fruechte.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.