Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vroege aardappelseizoen in Bretagne van start

"We zijn net met het vroege aardappelseizoen begonnen", vertelt Yoann Morin van Biobreizh. De eerste van het seizoen, de alom bekende Starlette, een vroege aardappel die tot begin mei verkrijgbaar zal zijn. "Starlette is misschien wel representatief voor het verloop van het volledige vroege seizoen tot nu toe, zowel wat betreft de opbrengst als wat betreft smaak. De Starlette is namelijk een zeer smakelijke, sappige aardappel met een goede opbrengst. Onze andere rassen als de Maïwen, een vastkokende aardappel, heeft een zeer goede geur."

Al onze aardappelrassen worden overdekt en onverwarmd geteeld en maken dan begin mei plaats voor de vollegrondsteelt. "De vollegrondsteelt vindt ook plaats op het eiland Batz met als bijzonderheid dat de grond daar bemest is met zeewier. Het zeewier zorgt ervoor dat de grond wordt verrijkt met natuurlijke hulpstoffen en dat de aardappelen bovendien een beetje jodium in zich opnemen." Een belangrijk aardappelras ras dat op het eiland Batz wordt geteeld is de Bleue d'Artois, een ras met blauw/paarse schil.

"Van het veld tot op het bord"
Biobreizh heeft ervoor gekozen de primeuraardappelen te verpakken in houten kisten, beschermd door een kraft kartonnen deksel om beschadiging aan de producten te voorkomen. "We proberen daarbij zoveel mogelijk het aspect 'van het veld tot op het bord' in ere te houden en dus te voorkomen dat de producten te veel worden aangeraakt." Voor de producten van de regio Bretagne wordt een kartonnen deksel gebruikt om de verpakking mee af te dekken. Dit jaar wil Biobreizh echter ook met verpakkingen in de vorm van zakken gaan werken. Op het moment dat de aardappelen minder kwetsbaar zijn, zullen we ze kunnen verpakken in zakken van 1,5 of 2,5 kg."



Biobreizh teelt ongeveer 250 ton primeuraardappelen in de vollegrond en 30 ton in kassen

Een steeds concurrerender wordende markt
"De laatste 2-3 jaar is de markt voor vroege aardappelen steeds concurrerender geworden." Het gaat daarbij om concurrentie op het gebied van de grootte van de partijen en op het gebied van de hoogte van de prijzen. "Er is momenteel vooral sprake van partijen goedkopere importaardappelen en van een zekere algehele daling in de consumptieaantallen. In sommige schappen zijn iets eerder de aardappelen uit Italië dan de onze uit Frankrijk zelf. We bevinden ons dus op een steeds concurrerender wordende markt in een toch al sombere context. De vroege aardappel is een vrij moeilijk gewas, dus we proberen het zo goed mogelijk te waarderen. Dat verklaart voor een deel de prijs. Voor de aardappel moet een eerlijke prijs worden betaald," besluit Morin.

Voor meer informatie:
Yoann Morin
Biobreizh
Tel.: +33 (0)2 98 63 19 03
y.morin@biobreizh.org 

Publicatiedatum: