Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Jaarronde kokosnootteelt is onze grootste troef"

Tom Nguyen's bedrijf Viet Nam International Agriculture werd opgericht in 2020. Het hart van de kokosnootsector, de provincie Bến Tre, ligt aan de basis van dit bedrijf. Zijn schoonfamilie komt oorspronkelijk uit deze regio in Vietnam, waar naar schatting 80% van de mensen in de kokosnootsector werkt. De laatste jaren hebben veel Chinese bedrijven vestigingen geopend in deze provincie, maar de laatste tijd starten steeds meer Vietnamese bedrijven en betreden deze zelfstandig de markt.

Tom, rechts, en zijn zwager Truong bij de opening van hun gezamenlijke bedrijf

"Mijn zwager en ik zijn in 2020 samen ons eigen bedrijf begonnen. Mijn vrouw werkte toen al meer dan 10 jaar in de productie en export van kokosnoten. Mijn broer richt zich nu op de export van kokosnoten naar China. Ik ben op zoek naar internationale klanten. Vanaf het begin exporteerden we met succes kokosnoot naar China. Daarna zijn we begonnen met het introduceren van andere kokosproducten, zoals kokosolie en kokoswater, zodat we ons bedrijf konden uitbreiden," legt Tom enthousiast uit.

Het belangrijkste product van het bedrijf is droge kokosnoot. Klanten kunnen dit product verwerken tot melk of andere kokosproducten. Het bedrijf experimenteert ook met de export van kokosproducten zoals kommen en bekers. Een duurzame oplossing voor wegwerpartikelen?

"Momenteel beoordelen we opnieuw verwerkte producten zoals kokospoeder, dat wordt ingevroren en wordt geëxporteerd naar andere landen. Dit is een zeer veelzijdig product, dat kan worden verwerkt tot natuurlijke suiker en ook kan worden gebruikt voor biologische huidverzorgingsproducten. We willen ook verse kokosdranken naar het Midden-Oosten verschepen," vervolgt Tom.  "Op dit moment exporteren we niet veel verse kokos, maar we zien dat deze markt veel potentieel heeft. Misschien krijgen verse kokosnoten dit jaar markttoegang tot China, waardoor we een enorme, nabije markt kunnen betreden."

De provincie Bến Tre is het hart van Vietnams kokosnootteelt. Het is een regio ten zuiden van Ho Chi Minh-stad, grenzend aan de oceaan, midden in de Mekong-delta. Wat de kokosnootoogst betreft, is er een hoogseizoen en een laagseizoen. Het laagseizoen loopt van november tot april van het volgende jaar. In deze maanden is er minder water beschikbaar voor de kokosteelt.

"Tijdens de regenmaand produceert elke kokosnootboom tien kokosnoten per maand. Tijdens de droge maand daalt dit aantal tot vijf. Gemiddeld produceert een boom 120 kokosnoten per jaar," legt Tom uit.

Hij gelooft dat er veel mogelijkheden zijn voor Vietnamese kokosnoten. Wereldwijd zal de kokosproductie de komende jaren afnemen. Veel landen met grote kokosnootplantages kampen met het probleem dat veel van de bomen ouder worden. De verhouding tussen oude bomen en nieuw aangeplante bomen is scheefgegroeid, zodat er de komende jaren een dip in het aanbod zal zijn. Tegelijkertijd neemt de wereldwijde vraag naar verse kokosnoten en kokosproducten elk jaar toe.

"Het duurt twee jaar voor een kokospalm in volle productie is. Wanneer deze volgroeid is kan hij tussen 100 en 120 kokosnoten per jaar leveren. In Vietnam hebben we een kokospalmproductie voor het hele jaar. Momenteel zijn er niet veel verwerkings- en productiefaciliteiten voor kokosnoten in Vietnam. Meestal gebeurt de verwerking in het land waar het product wordt ingevoerd. We verschepen veel product naar Thailand en China voor verdere verwerking, dus dit is zeker een kans voor Vietnam om in de toekomst te groeien."

Een andere mogelijkheid voor het land is het verhogen van de kwaliteit van de verse kokosnoten voor de export. Ook de biologische productie groeit.

Voor meer informatie:
Tom Nguyen
Viet Nam International Agriculture
Tel.: +84931442377
[email protected] 
www.vietnam-coconut.com 

Publicatiedatum: