Vorstschade aan vroege Spaanse nectarines en perziken

De afgelopen dagen is het ‘s nachts weer heel koud geweest in verschillende teeltgebieden in Spanje. In het geval van steenfruit is er vorstschade in Badajoz, waar het kwik op sommige plaatsen tot 5 graden onder nul dook en, in mindere mate, in Zaragoza. Hoewel de temperaturen ook in Murcia het vriespunt hebben gehaald, is daar tot nu toe geen schade gemeld.

"De temperaturen zijn gezakt tot -4 en -5ºC in bepaalde gebieden in Badajoz waar vroege nectarines en perziken worden geteeld. Dat heeft er de bloesems beschadigd", zegt Miguel Ángel Gómez, directeur van Afruex, de vereniging van fruittelers van Extremadura. De rassen die tussen mei en juni worden geoogst, zijn het hardst getroffen.

"Hoewel het nog te vroeg is om de precieze schade te kennen, verwachten we niet al te veel averij, want de bloei heeft immers vertraging opgelopen. Mocht de bloei op de gebruikelijke data hebben plaatsgevonden, zou het een ramp zijn geweest", zegt hij.

Ook in Zaragoza is er sprake van schade aan enkele extra vroege rassen, maar het gaat niet om grote volumes.

In Murcia is de temperatuur in de steenfruitteeltgebieden niet onder de -2ºC gezakt en de vorsttemperaturen hebben ook maar een paar uur aangehouden. Bovendien zijn de bomen ook hier erg laat in het jaar beginnen te bloeien.

"We lopen tussen de 15 en 20 dagen achter met de bloei van de vroegste perzik- en nectarinerassen", zegt Thomas Chevaillier, technisch directeur van PSB Producción Vegetal en Frutas de la Sierra Espuña. "Tot half januari waren de temperaturen te hoog voor de tijd van het jaar, maar toen werd het opeens koud, wat de bloei enorm vertraagde. In 12 jaar heb ik in Murcia nog nooit zulke late bloeidata gezien", voegt hij eraan toe.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.