Beste vierde kwartaal in recente geschiedenis voor Fresh Del Monte

Fresh Del Monte Produce (FDP) heeft deze week de financiële resultaten bekendgemaakt voor het vierde kwartaal van 2022 en het volledige fiscale jaar eindigend op 30 december 2022.

Belangrijkste financiële resultaten voor Q4 en volledige fiscale jaar 2022:

"Het vierde kwartaal van 2022 was ons best presterende vierde kwartaal in de recente geschiedenis, aangedreven door een sterke netto-omzet en sterke winstmarges", zegt Mohammad Abu-Ghazaleh, voorzitter en CEO van Fresh Del Monte. “Over het algemeen sloten we 2022 af in een veel sterkere positie dan 2021, gedreven door onze toewijding om flexibel en wendbaar te blijven, onze kosten te beheersen, onze activa te benutten en klantrelaties te optimaliseren. 2022 was een opmerkelijk jaar voor ons omdat we vooruitgang hebben geboekt op verschillende fronten, waaronder innovatie, duurzaamheid en het versterken van onze relaties met klanten. We focussen op winstgevende en stijgende verkopen om onze productlijn uit te breiden.”

De netto-omzet voor het vierde kwartaal van 2022 steeg met $ 22,7 miljoen of 2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor het volledige fiscale jaar steeg de netto-omzet met $ 190,3 miljoen of 4% in vergelijking met 2021. In beide periodes was de stijging van de netto-omzet het gevolg van door de inflatie gerechtvaardigde prijsstijgingen per eenheid. De stijging werd gedeeltelijk tenietgedaan door een lager verkoopvolume, voornamelijk van bananen, groenten, fruit en producten met toegevoegde waarde, en de negatieve impact van wisselkoersschommelingen, voornamelijk ten opzichte van de euro, de Japanse yen, het Britse pond en de Koreaanse won. Toch werd de negatieve impact van de wisselkoersschommelingen gedeeltelijk verzacht door onze valutahedges.

De brutowinst voor het vierde kwartaal van 2022 bedroeg $ 81,7 miljoen, vergeleken met de $ 39,8 miljoen van dezelfde periode vorig jaar. De stijging van de brutowinst was het gevolg van de hogere verkoopprijzen per stuk, in alle segmenten. De stijging van de verkoopprijzen werd gedeeltelijk tenietgedaan door de aanhoudende inflatoire en andere kostendruk, wat resulteerde in hogere productie- en distributiekosten per eenheid, inclusief verpakkingsmaterialen, meststoffen, zee- en wegtransport, brandstof en arbeid.

Voor het volledige fiscale jaar 2022 bedroeg de brutowinst $ 340,2 miljoen, vergeleken met de $ 303,8 miljoen in 2021. De stijging van de brutowinst was voornamelijk het gevolg van een hogere brutowinst in ons segment overige producten en diensten als gevolg van een hogere netto-omzet van externe zeevrachtdiensten en de gunstige invloed van hogere verkoopprijzen per eenheid in alle segmenten.

De hogere brutowinst werd gedeeltelijk tenietgedaan door de negatieve impact van wisselkoersschommelingen en hogere productie- en distributiekosten per eenheid, inclusief kosten van verpakkingsmaterialen, meststoffen, zee- en wegtransport, brandstof en arbeid als gevolg van inflatie en kostendruk in de wereldwijde toeleveringsketen en logistiek.

Er waren geen aanpassingen aan de brutowinst in 2022. Ter vergelijking: de aangepaste brutowinst voor het volledige fiscale jaar 2021 bedroeg $ 307,3 miljoen. De aangepaste brutowinst is exclusief een afschrijving van $ 3,4 miljoen aan niet-tropische fruitvoorraden als gevolg van slecht weer in Chili en een afschrijving van $ 1,3 miljoen aan voorraden in het Midden-Oosten, gedeeltelijk gecompenseerd door een netto verzekeringsuitbetaling van $ 1,2 miljoen in verband met orkaanschade aan de bananenactiviteiten van het bedrijf in Guatemala in het vierde kwartaal van 2020.

Het bedrijfsresultaat voor het vierde kwartaal van 2022 bedroeg $ 31,2 miljoen, vergeleken met het bedrijfsverlies van $ 9,2 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De verbetering van het bedrijfsresultaat was het gevolg van een stijging van de brutowinst met $ 41,9 miljoen, enigszins tenietgedaan door hogere verkoop-, algemene en administratieve kosten. Het aangepaste bedrijfsresultaat voor het vierde kwartaal van 2022 bedroeg $ 34,2 miljoen, vergeleken met het aangepaste bedrijfsverlies van $ 7,1 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Voor het vierde kwartaal van 2022 is het aangepaste bedrijfsresultaat exclusief een bijzondere waardevermindering van $ 3,3 miljoen, voornamelijk als gevolg van overstromingen in onze bananenactiviteiten in de Filipijnen en een winst op de verkoop van activa van $ 0,3 miljoen. In het vierde kwartaal van 2021 was bij het aangepaste bedrijfsverlies geen bijzondere waardevermindering van activa van $ 4,8 miljoen inbegrepen, voornamelijk als gevolg van het verlaten van bananenplantages met een lage opbrengst in de Filipijnen, en een winst op de verkoop van activa van $ 2,7 miljoen.

Voor het volledige fiscale jaar 2022 bedroeg het bedrijfsresultaat $ 156,3 miljoen, vergeleken met de $ 111,0 miljoen in 2021. De stijging was voornamelijk het gevolg van een hogere brutowinst en lagere verkoop-, algemene en administratieve kosten, gedeeltelijk tenietgedaan door een licht nettoverlies op de verkoop van materiële vaste activa in 2022 in vergelijking met de nettowinst in 2021. Voor het volledige fiscale jaar 2022 bedroeg het aangepaste bedrijfsresultaat $ 149,2 miljoen, vergeleken met de $ 111,5 miljoen in 2021. De stijging was voornamelijk het gevolg van een hogere brutowinst en lagere verkoop-, algemene en administratieve kosten.

Klik hier voor de volledige financiële resultaten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.