Zuid-Afrika: El Niño nog steeds een aanhoudende dreiging

Alsof de land- en tuinbouwsector in Zuid-Afrika momenteel nog niet met genoeg problemen wordt geconfronteerd, zal er over enkele maanden waarschijnlijk een omslag in de weersomstandigheden plaatsvinden van gunstige regens naar drogere en warme omstandigheden. Dit zou een overgang zijn van een langdurige periode van La Niña naar El Niño.

Zuid-Afrika heeft van 2019/20 tot 2022/23 vier seizoenen van door La Niña veroorzaakte zware regens gehad. Deze bovennormale regens ondersteunden de land- en tuinbouw, wat leidde tot hogere opbrengsten van diverse veldgewassen, groenten en fruit. Vier opeenvolgende La Niña-seizoenen waren ongewoon. De typische cycli zijn twee seizoenen met meer neerslag, gevolgd door normalere drogere seizoenen.


De huidige trend buiten beschouwing gelaten, was de enige andere periode in het recente verleden met drie opeenvolgende jaren met gunstige weersomstandigheden en een grote oogst in de teeltseizoenen 2007/08, 2008/09 en 2009/10.

Bron: agbiz.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.