Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Afkortingen THT en TGT niet meer te gebruiken

Wetswijzigingen voor detailhandel per 1 januari 2023

Met ingang van het nieuwe jaar vinden er verschillende wetswijzigingen plaats. Branchevereniging AVN heeft een aantal belangrijke wijzigingen op een rij gezet:

Wijzigingen wetgeving houdbaarheid: THT of TGT
Vanaf 1 januari mogen de afkortingen THT en TGT niet meer op het etiket gebruikt worden. De termen moeten volledig uitgeschreven worden. Dus: “Ten minste houdbaar tot” of bij een uiterste consumptiedatum ‘Te gebruiken tot’.  In Nederland volgen we de wetgeving, vastgesteld en opgelegd binnen de Europese Unie. (EU Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van levensmiddelen nr. 1169/2011.) Na maanden van uitstel treedt op 1 januari aanstaande die wet in werking. Lees hier de volledige informatie over deze wijziging.

Korting collectieve verzekering verdwijnt
De afgelopen jaren is de korting voor de collectieve zorgverzekering steeds verlaagd. In 2023 verdwijnt de korting helemaal. Goed om te weten: collectieve zorgverzekeringen mogen nog wel blijven bestaan. Maar een korting is alleen mogelijk bij een aanvullende verzekering.

Bespaar via AVN ZorgPortaal
Voor werkgevers en medewerkers heeft AVN ZorgPortaal met 5 grote verzekeraars een overeenkomst gesloten waardoor je korting krijgt op de aanvullende verzekeringen. Hierdoor bespaar je snel tientallen euro’s per jaar. Weten of je kunt besparen? Klik hier voor meer informatie.

Strengere APK-eisen voor dieselauto’s en bestelwagens
APK-keuringsbedrijven moeten per 1 januari 2023 een speciale deeltjesteller gebruiken om de uitstoot van schadelijke stoffen te meten. Hierdoor moet naar verwachting het roetfilter van je dieselauto of bestelbus eerder worden vervangen. Overweeg je je bestelauto te vervangen door bijvoorbeeld een elektrische variant? Bekijk dan hier het aanbod van Renault.


Onderstaande wijzigingen worden verwacht per 1 januari 2023:

Reiskostenvergoeding werknemers
Per 1 januari 2023 wordt het bedrag dat je als werkgever belastingvrij mag vergoeden voor reiskosten verhoogd van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. Per 1 januari 2024 wordt het bedrag verder verhoogd naar € 0,22 per kilometer. Als je meer vergoedt, dan wordt het meerdere voor de medewerker beschouwd als fiscaal loon.

Vennootschapsbelasting
De eerste schijf wordt beperkt van € 395.000,- tot € 200.000,-. Bovendien gaat het tarief voor die eerste schijf omhoog van 15% naar 19%. De winst boven de € 200.000,- wordt in 2023 belast met 25,8% (was in 2022 25%).

Inkomstenbelasting
Voor de IB-ondernemers verandert de inkomstenbelasting, fractioneel, het beeld voor 2023 is als volgt:

 

Overdrachtsbelasting bedrijfspanden
Koop je een bedrijfspand, dan gaat per 1 januari 2023 de overdrachtsbelasting omhoog van 8% naar 10,4%.

Gebruikelijk loon voor de DGA
Het loon dat je ontvangt als je directeur-grootaandeelhouder moet vanaf 1 januari 2023 voor minimaal 100% overeenkomen met het loon van iemand in een gebruikelijke functie. Dat was 75%. Andere minimale criteria zijn dat het loon ten minste gelijk is aan het loon van de werknemer met het hoogste salaris en dat sprake is van minimaal € 48.000,-.

FOR
De Fiscale OudedagsReserve (FOR) wordt per 1 januari 2023 stopgezet. Als je valt onder de inkomstenbelasting (winst uit onderneming) dan kan je per 1 januari 2023 geen bedragen meer toevoegen aan de FOR.

Zelfstandigenaftrek
Heb je recht op zelfstandigenaftrek, dan wordt deze verlaagd van € 6.310,- in 2022 naar €5.030,- in 2023. Daar staat wel een verhoging van de arbeidskorting en algemene heffingskorting tegenover.

Publicatiedatum: