Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michiel Klop, FruitPro:

"Ondanks hoge prijs vlotte verkoop Medjoul-dadels"

Tholen - Medio oktober arriveerden bij FruitPro, dochteronderneming van het Israëlische Galilee Export, de eerste Medjoul-dadels. "Ondanks de stevige prijzen ligt de verkoop op een hoog niveau", vertelt Michiel Klop. De significant hogere dadelprijzen zijn volgens hem goed verklaarbaar. "Door de sterke shekel ten opzichte van de euro is de export vanuit Israël een stuk prijziger geworden. Ook zijn de transportkosten fors gestegen. Bovendien is de oogst dit jaar lager, in sommige gevallen wel tot 30%. Verliep de prijsvorming andere jaren nog weleens wat dynamischer, door deze omstandigheden houdt men in Israël zich strikter aan de opgegeven prijzen."

"Galilee exporteert haar dadels jaarrond over de hele wereld. Door de huidige dollarkoers is de export naar een land als Brazilië momenteel aantrekkelijker dan de export naar Europa, dus dat merken we wel in de aantallen. Maar van echte tekorten is momenteel nog geen sprake. Dat zal na Ramadan wel duidelijker worden", aldus Michiel. Want deze islamitische vastenmaand is volgens Klop nog altijd de piekperiode van de dadelconsumptie. "Nog altijd worden de dadels voornamelijk geconsumeerd door de etnische doelgroep. Ook voor komende Ramadan zijn de verwachtingen hooggespannen. De abrikozenprijzen zijn hoog op het moment en als de prijzen voor abrikozen hoog zijn, dan verkiezen klanten de dadels boven de abrikozen."

Van een kerstvraag is volgens Michiel minder sprake. "Maar in totaliteit zien we dat er jaarrond wel meer dadels worden gegeten dan vroeger. De dadels zijn met hun hoge energiewaarde ook perfect geschikt voor op de sportschool, tijdens het werk, als tussendoortje of na een lange inspanning. Tot nu toe verkochten we de dadels vooral in de standaardverpakking (5 kg of 8x1 kg), maar we staan op een kantelpunt om hier ook in onze verpakkingen meer op in te gaan spelen. Het krappe aanbod maakt het dit jaar enkel lastiger om nieuwe concepten te ontwikkelen."

Naast de Medjoul-dadels betrekt Fruitpro in het zomerseizoen ook verse Bahri-dadels uit Israël. De Deglet nour-dadels exporteert Galilee hoofdzakelijk naar klanten in Frankrijk en Dubai. Ook de biologische dadels behoren tot het assortiment. Hoewel er steeds meer kapers op de kust komen op de Europese dadelmarkt, kan FruitPro zich volgens Michiel goed onderscheiden op de markt. "Galilee Export is de op één na grootste AGF-exporteur die Israël rijk is, met een totaal  areaal van meer dan 9.000 hectare en meer dan 50 jaar ervaring in de teelt. Met ons brede scala aan AGF-producten voldoen we aan de hoogste internationale kwaliteitsnormen en voorzien we onze klanten in goede en slechte tijden."

Voor meer informatie:
Michiel Klop
FruitPro
Handelsweg 180
2988 DC Ridderkerk
Tel: +31 (0)180 763 393
Mob: +31 (0)621 662 177
m.klop@fruitpro.nl
www.fruitpro.nl