Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zeeuwen halen opgelucht adem

Fruitshop is ruim voor Kerst weer geopend

Tholen – De twee Fruitshop winkels, de een in Goes en de ander in Kapelle zijn vandaag, donderdag 15 december weer geopend. De afgelopen dagen is hard gewerkt om de winkels schoon te maken en in te richten en Zeeuwen kunnen er hun AGF-kerstinkopen gaan doen. “We gaan er weer tegenaan”, zegt eigenaar Michael de Visser die staat te popelen om de AGF-handel weer op te starten.

Eind november moesten hij en zijn broer Niels faillissement aanvragen voor de bv waaronder de winkels van Fruitshop vielen. Tegelijkertijd liet hij alles uit zijn handel vallen om de bekijken of een doorstart mogelijk was. En dat is er, in afgeslankte vorm dan. Want de winkel in Middelburg blijft gesloten. Daar staat Fruitshop net als in Vlissingen overigens wel op de markt. De markten van Fruitshop waren niet failliet, maar de afgelopen weken waren ze gezien de omstandigheden niet aanwezig. “We hebben alle energie gestopt in de afwikkeling van het faillissement en de doorstart. Ook om het personeel duidelijkheid te geven. Nu het allemaal rond is, gaan we ook weer de markten doen”, vertelt Michael.

Michael heeft er veel vertrouwen in dat de fruitshop-formule toekomstbestendig is. Een soortelijke formule Fruitmarkt Cools in België moet 30 vestigingen sluiten. Voor een vijftal winkels is een doorstart voorzien onder de naam Best Fruit.
Oorzaak van het faillissement ligt in het feit dat het businessmodel van Fruitmarkt Cools: opkopen van overschotten en afzetten tegen een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding in de winkels voor het eerst in 85 jaar niet meer voldeed, zo verklaarde eigenaar Luc Cools in de media.
Fruitshop hanteert een soortelijk business model. “Wij zijn kleinschaliger en daardoor hebben we verder geen zware logistieke kosten, zoals Fruitmarkt Cools. Ik denk ook dat hun kleinere formule Best Fruit wel een haalbare kaart is”, legt Michael uit. “Wij zijn ook kleiner. Van bijna de helft van ons personeel hebben we afscheid moeten nemen. Dat is ook een voordeel omdat ik nu iedereen die bij ons werkt persoonlijk ken.”

Een ander probleem dat Cools aankaartte was het tekort aan overschotten in combinatie met een en agressieve promotiepolitiek van supermarkten. Dat probleem herkent Michael niet. “Er zijn voldoende partijen om op te kopen, je moet alleen willen vasthouden aan een bepaald assortiment.”

Michael en Niels zetten Fruitshop door onder dezelfde naam. Zeeuwse klanten zullen blij zijn gezien de vele reacties die het faillissement opriep. In nog geen 24 uur kwamen ruim tweeduizend reacties op het bericht over de sluiting van de Fruitshops dat de PZC op Facebook zette. Aan de klandizie lag het dan ook zeker niet. Het was echt de economische tegenwind. In coronatijd kon Fruitshop niet gebruik maken van het steunpakket en dit jaar stegen de kosten van energie, water, brandstof en verpakkingen enorm. De formule met als slogan ‘natuurlijk goedkoper’ kon die stijgingen niet doorberekenen.

Voor meer informatie:
Fruitshop
Michael de Visser
Notestraat 39
Goes
T: 06 22572822
[email protected]  
www.fruitshop.nl