Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minister Adema wil aanbevelingen meteen oppakken

Handhavingsinstrumentarium van keuringsdiensten kan worden versterkt

Onderzoekers van KWINK groep hebben op verzoek van de minister van LNV onderzocht of het handhavingsinstrumentarium van de keuringsdiensten BKD, het COKZ, het KCB, de NAK, Naktuinbouw en Skal Biocontrole toereikend is. Deze zes diensten houden toezicht op de kwaliteit van agrarische producten in Nederland. De onderzoekers hebben ook gekeken naar de effici├źntie en of de beschikbare instrumenten op een goede manier ingezet kunnen worden. Ze doen een aantal aanbevelingen, die minister Adema van LNV meteen wil oppakken. Dat meldt hij in een Kamerbrief aan de Tweede Kamer.

Het huidige stelsel functioneert goed, maar kan worden vereenvoudigd, menen de onderzoekers. Dat versterkt de positie van de diensten die op basis van deze regelgeving handhaven. Omdat sprake is van een complexe en gelaagde regelgeving kan er nu onduidelijkheid ontstaan over de vraag of er voldoende grondslag is om tegen bepaalde overtredingen op te treden. 

Voor de NAK en Naktuinbouw wordt vastgesteld dat ze binnen de Zaaizaad- en plantgoedwet niet over punitieve sanctiemogelijkheden beschikken. Daarom wordt aanbevolen om de bestuurlijke boete te introduceren in aanvulling op de handhavingsinstrumenten waar NAK en Naktuinbouw al over beschikken. De onderzoekers geven ter overweging om de bestuurlijke boete te introduceren naast het bestaande tuchtrecht, waar BKD, COKZ, KCB en Skal over beschikken.

Alle zes diensten zouden een interventiestrategie moeten opstellen als aanvulling op de bestaande handhavingsstrategie├źn. Verder zou er structurele afstemming moeten zijn tussen NVWA, stellen de onderzoekers van KWINK groep.

Adema pakt de aanbevelingen over de opvolging van mogelijke overtredingen en de inzet van handhavingsinstrumenten zo snel mogelijk op. Daarnaast wil hij de Landbouwkwaliteitswet en de Zaaizaad- en plantgoedwet wijzigen om de mogelijkheden voor handhaving te versterken en de regelgeving te vereenvoudigen. Gezien de urgentie van de knelpunten bij de keuringsdiensten op dit moment kiest hij ervoor daarbij niet op de vaststelling van nieuwe Europese regelgeving te wachten.

Klik hier voor het rapport 'Evaluatie van het handhavingsinstrumentarium ZPW en de LKW' van KWINK groep en de betreffende Kamerbrief.

Bron: Ministerie van LNV

Publicatiedatum: