Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duurzame bananen uit Costa Rica voor Edeka en WNF

De consumptie van bananen per hoofd van de bevolking lag in Duitsland in 2020/21 op 11,6 kilogram. Na appelen kwam de banaan daarmee op de tweede plaats van de meest populaire fruitsoorten. Het grootste deel van de bananen wordt nog steeds conventioneel geteeld. Om hun teelt milieuvriendelijker en socialer te maken zijn Edeka en WNF in 2014 het project voor een 'betere banaan' gestart. Tot nu toe richtte het duurzaamheidsengagement zich op de teelt in Colombia en Ecuador. Nu wordt het gemeenschappelijke project uitgebreid: vanaf december zijn er ook projectbananen uit Costa Rica bij Edeka-filialen verkrijgbaar, in samenwerking met de EARTH University in San José/Limón, die studenten opleidt in duurzame land- en tuinbouwwetenschappen.

In het gemeenschappelijke bananenproject bevorderen Edeka en WNF een duurzamere conventionele bananenteelt op momenteel 19 bedrijven in Colombia en Ecuador. De thema's waar Duitslands grootste levensmiddelhandelaar en de natuurbeschermings-organisatie aan werken, zijn onder andere de bescherming van natuurlijke ecosystemen, water- en afvalbeheer, geïntegreerd teeltbeheer en de bevordering van de bodemgezondheid, klimaatbescherming en sociale verantwoordelijkheid. Nu is er met de EARTH University uit Costa Rica een partner bijgekomen die kennisoverdracht en nieuwe impulsen voor een milieuvriendelijkere teelt mogelijk maakt. Tegelijkertijd willen de projectpartners laten zien dat hun aanpak voor een conventionele teelt die het milieu ontzien ook in een andere teeltregio functioneert. Vanaf december kunnen Edeka-klanten ook bananen uit deze teeltregio kopen.

Nieuwe manieren voor duurzamere bananenteelt
Voor Edeka betekent de uitbreiding met een nieuwe partner ook dat de aanvoer van duurzamere bananen wordt gegarandeerd. Want ook voor de bananensector worden de gevolgen van de klimaatverandering steeds duidelijker merkbaar en worden de teeltgebieden op verschillende manieren getroffen. Daarom is een uitbreiding van het project met meerdere teeltlanden en projectpartners bepalend voor een robuuste leveringsketen. Voor de nieuwe teeltgebieden geldt ook een verbod op alle gewasbeschermingsmiddelen van WHO klasse 1a + 1b, die als bijzonder schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd. Afzien van het gebruik van deze gewasbeschermingsmiddelen is in Costa Rica klimatologisch gezien echter bijzonder moeilijk te realiseren. Edeka, WNF en de EARTH University gaan deze uitdaging aan en positioneren zich daarmee als pioniers in Costa Rica.

Bananenproject profiteert van deskundigheid
De EARTH University is een particuliere, zogenaamde non-profit universiteit met een focus op duurzame landbouwwetenschappen en tegelijkertijd exploitant van een commerciële bananenplantage. De universiteit ligt midden in de laaglanden van Costa Rica en onderwijst studenten uit de hele wereld. Een groot deel van hen stamt uit plattelandsgebieden. Het doel van de EARTH University is dat afgestudeerden na hun opleiding bijdragen aan een positieve sociaal-economische en ecologische ontwikkeling van hun herkomstland, door hun kennis over duurzame teelt te verspreiden en zo pioniers te worden voor een duurzamere, toekomstgerichte vorm van landbouw. Voor het bananenproject maakt de combinatie van universitaire instelling en bananenplantage de EARTH University tot een partner met veel potentieel. 

Het universitaire gedeelte van EARTH zal in de projectwerkzaamheden geïntegreerd worden om nieuwe wetenschappelijke impulsen te geven voor een milieuvriendelijkere bananenteelt. Naast de overdracht van kennis zal de samenwerking met de internationale studenten gebruikt worden om te netwerken en kennis buiten de projectgrenzen te verspreiden. Het thema duurzaamheid is daarbij stevig verankerd in de kernwaarden van EARTH. Bananen worden bijvoorbeeld alleen geleverd aan afnemers die de duurzaamheidswaarden van EARTH delen. In het algemeen biedt de samenwerking met de EARTH University Edeka en WNF de mogelijkheid om op verschillende niveaus aan de transformatie van de bananensector te werken. Een visie die alle projectdeelnemers verenigt en die zij gezamenlijk willen bevorderen. 

Meer informatie over het gemeenschappelijke bananenproject is hier te vinden.

Publicatiedatum: