Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Juan Manuel Ruiz van Kettle Produce España:

"In december minder vollegrondsgroenten dan gebruikelijk"

Murcia, een van de belangrijkste teeltregio’s voor bladgroenten en koolsoorten in Spanje, verwacht een decembermaand met een verminderde aanvoer als gevolg van ongewone weersomstandigheden in de herfst.

"Tot vorige week genoten we van – of hadden we last van, het hangt ervan af hoe je het bekijkt – ongewoon weer met bijna zomerse temperaturen. Ook de planten gedragen zich anders in die omstandigheden", zegt Juan Manuel Ruiz Soler, commercieel directeur van Kettle Produce España. "De groeicycli zijn korter in vergelijking met wat onze teelttechnici hadden geprogrammeerd en dat is begin december al merkbaar, zowel in kwaliteit als kwantiteit. Wat nu geoogst zou moeten worden, is al twee weken geleden van het veld gehaald."

"De daling van de temperatuur van de afgelopen dagen verbetert de kwaliteit aanzienlijk, maar vertraagt natuurlijk de groei en dus de aanvoer. Dat betekent dat we een decembermaand met minder product dan normaal verwachten", voorspelt Juan Manuel Ruiz.

Het weer heeft ook invloed gehad op de teelt in Midden- en Noord-Europa. "Niet alleen hier hebben we goed weer gehad. Tot voor kort had praktisch heel Europa mooi weer, waardoor ook daar langer dan gebruikelijk product beschikbaar was. Dat zorgde enigszins voor overlap met het begin van het Spaanse seizoen en was ook van invloed op de consumptie van groenten, want die stijgt toch meestal bij iets kouder weer. Gelukkig dalen de temperaturen nu toch duidelijk, zowel in ons teeltgebied als in de landen van bestemming, en de vraag neemt week na week toe", legt de commercieel directeur van Kettle Produce España uit.

Het broccoli- en bloemkoolareaal voor het eerste deel van het exportseizoen is afgenomen. "Er is een krimp, maar die doet zich vooral voor bij het product voor de vrije markt, waardoor het moeilijk is daar een precies cijfer op te plakken. De reductie van het areaal heeft alles te maken met de slechte resultaten van vorig seizoen. Veel telers hebben geleden onder de impact van de brutale kostenstijging en waren opeens niet meer zeker over voldoende beschikbaarheid van water. In tijden van inflatie hebben velen dan ook geen risico willen nemen. Om me dan toch aan een cijfer te wagen, ik denk dat er zo’n 15% minder hectares zijn aangeplant voor oogst in deze eerste fase van het seizoen", legt Juan Manuel Ruiz uit.

"Witte kool, Romanesco, boerenkool en andere koolsoorten zijn niet zo’n grote producten en blijven in handen van enkele gespecialiseerde bedrijven. Ook dat areaal kan wat gekrompen zijn, maar het zijn gewassen die eerder voor de programma’s worden aangeplant en minder voor de vrije markt. De teelt is dus veel stabieler."

Hoewel de prijzen hoger zijn dan vorig seizoen, is het voor de telers niet altijd mogelijk om de kosten te dekken. "Er is nog steeds een grote volatiliteit in de prijzen van sommige grondstoffen zoals energie of kunstmest en het warme weer in september, oktober en een groot deel van november hebben gezorgd voor kwaliteitsproblemen en een lagere gemiddelde opbrengst per hectare, wat een zeer negatieve impact zal hebben op de inkomsten." 

"We proberen nu goed te overleggen met de grote retailers om het evenwichtspunt te vinden waardoor alle schakels in de keten kunnen overleven. Er is nog werk aan de winkel en voor de maand december zal het niet gemakkelijk zijn om voldoende hoeveelheden aan te leveren. Hopelijk kunnen we mooie prijzen bekomen om de slechte start van het seizoen te compenseren", zegt Juan Manuel Ruiz.

Met de kou en het einde van het seizoen in de rest van Europa moet de vraag nu stilaan toenemen. "Het zijn eigenlijk basisproducten en een paar dagen voor Kerst zullen we toch een verkooppiek zien. Maar de inflatie en de economische crisis zullen misschien een rem zetten op de vraag en de consumptie", oordeelt Juan Manuel.

"Zonder twijfel is de escalatie van de kosten, waar we al een paar maanden mee te maken hebben, een van de grootste uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Hoe kunnen we die beheersen en hoe kunnen we concurrerend blijven in dit scenario? Telers kunnen niet overleven in deze omstandigheden. Als deze situatie aanhoudt, zouden er in de nabije toekomst wel eens aanzienlijke spanningen kunnen ontstaan aan aanbodzijde. En dan zijn er nog de andere uitdagingen, zoals de afname van de watervoorraden of het gebrek aan arbeidskrachten. Ook die problemen zullen ons werk in de toekomst ongetwijfeld nog ingewikkelder maken."

"Het is duidelijk dat we als telers-exporteurs en distributeurs zullen moeten onderhandelen om te kunnen overleven, zonder daarbij de consument te vergeten", besluit Juan Manuel Ruiz.

Voor meer informatie:
Juan Manuel Ruiz Soler
Kettle Produce España
Autovía A7. Km. 605 Las Flotas
Alhama de Murcia (Spanje)
[email protected] 
www.kp-spain.com

Publicatiedatum: