Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Georgische hazelnotentelers willen oogst opvoeren naar 100.000 ton in 2025

De Georgische hazelnootsector heeft een goed groeipotentieel, en met de nodige inspanningen kan de jaarlijkse teelt worden verhoogd tot 100.000 ton ongepelde hazelnoten of 40.000 ton pitten tegen 2025," zei de voorzitter van het dagelijks bestuur van de Georgische vereniging van hazelnoottelers (GHGA) Merab Chitanava op de conferentie "Noten uit Oekraïne: uitwisseling van ervaringen met Georgië" in Tbilisi.

"Volgens de gegevens bedraagt het areaal hazelnootboomgaarden in Georgië 70.000 ha, de oogst bedraagt 40.000 ton. Dit geeft specialisten het inzicht dat onze opbrengst per ha zeer laag is. Terwijl de industriële boomgaarden in verschillende regio's van Georgië 2,5-3,5 ton per ha bereiken, heeft onze gemiddelde teler ongeveer 0,5 ton per ha. In de eerste fase is ons doel een gemiddelde van 1,5 ton per 1 ha te bereiken. Dit is zeer snel haalbaar, zelfs in twee seizoenen dankzij een goede verzorging van de boomgaarden. Op basis van deze berekening hebben wij ons ten doel gesteld een opbrengst van 100.000 ton te bereiken en een grote speler op de wereldmarkt te worden. Georgië moet eens en voor altijd zijn positie versterken en zijn plaats innemen op de Europese markt en daarbuiten."

Merab Chitanava analyseerde het huidige hazelnootseizoen in Georgië en verklaarde dat door regenachtig weer en andere factoren de hazelnootoogst van 2022 ongeveer 30% lager is dan de vorige (40.000 ton tegenover 55.000 ton). De kernopbrengst is ook gedaald van 38% naar 32%. Tegelijkertijd "heeft Ferrero het aandeel van de hazelnootaankopen in Georgië verhoogd, wat betekent dat het relatieve aandeel van producten van topkwaliteit in Georgië toeneemt."

Tot de uitdagingen waarmee de sector momenteel wordt geconfronteerd, naast het nog steeds urgente probleem van de marmerluis, noemde Merab Chitanava het gebrek aan opslag- en drooginfrastructuur, "onjuiste opslag begint de kwaliteit van hazelnoten een maand na de oogst aan te tasten", evenals de slechte verzorging van boomgaarden door telers in West-Georgië. Tegelijkertijd worden in het land uitgebreide werkzaamheden verricht om de problemen op te lossen: er worden nieuwe droog- en opslagbedrijven gebouwd, er zijn in totaal 3.000 installaties voor de bestrijding van knaagkevers uitgedeeld aan hazelnoottelers, de toegang tot kredietmiddelen is vergemakkelijkt, kleine telers krijgen financiële steun ten bedrage van €185 per ha, voldoende om alle nodige agrochemische middelen aan te schaffen, enz.

Volgens Merab Chitanava is de infrastructuur voor de bewerking van hazelnoten in Georgië vrij goed ontwikkeld.

Klik hier om de volledige toespraak van Merab Chitanava te bekijken.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: