Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lutosa - Van den Broeke

Uit de oude doos: Aardappelverwerking naar 200.000 ton in 1992

Het aardappelverwerkingsbedrijf Van den Broeke in Leuze-en-Hainaut is hard bezig zijn bestaande positie als een van de belangrijkste Europese producenten van diepgevroren frites, aardappelspecialiteiten en lokken met het oog op 1922 aanzienlijk te versterken. Werden over de jaren 1985 tot en met 1987 reeds 650 miljoen BF in het bedrijf geĆÆnvesteerd, voor 1988 tot en met 1990 komen daar nog eens 400 miljoen bij. In maart van dit jaar [1988] nam Van den Broeke de in Waregem (St. Eloois-Vijve) staande fabriek van diepgevroren groente Primeur over. Volgend jaar zal dit nevenbedrijf berekend zijn op een extra capaciteit van 25.000 ton diepvriesfrites per jaar.

Directeur Guy Van den Broeke

"Dankzij onze nieuwe investeringen zullen wij in 1992 in staat zijn 70.00 ton diepvriesproducten en 5.000 ton vlokken per jaar te produceren. We richten ons op een jaarlijkse verwerking van 200.000 ton aardappelen", zegt Guy Van den Broeke, de 45-jarige algemeen directeur van de NV. Hij en zijn 44-jarige broer en mededirecteur Luc zetten op spectaculaire wijze een familietraditie van aardappelspecialisten voort, die meer dan een halve eeuw met de grootvader van de huidige directeuren begon.

Het front van de fabriek in Leuze-en-Hainaut

Aanvankelijk als handelaren op de binnenlandse markt begonnen, ging Van den Broeke zich in de jaren 50 met de export van consumptieaardappelen bezighouden. Rond 1960 werden activiteiten uitgebreid met de eigen aardappelteelt waarvoor grond van boeren werd gehuurd. De grootste sprong maakte Van den Broeke echter met de overname in 1977 van de aardappelverwerkende fabriek van het Nederlandse bedrijf Jaczon-Frigo te Leuze in de Waalse provincie Hainaut. Als gevolg van slecht beheer en onderhoud moest vrijwel het gehele machinepark worden vernieuwd.

Het lezen van de frites

Van den Broeke begon de productie bescheiden met drie droogwalsen voor de aardappelvlokken en een diepvriesfriteslijn van twee ton per uur. Na de eerste drie jaren met verlies te hebben gedraaid, werd 1982 afgesloten met een nettowinst van ruim 61 miljoen BF. Dankzij voortdurende vernieuwingen van de technische uitrusting beschikt Van den Broeke thans over de volgende productielijnen: een lijn voor diepvriesfrites met een capaciteit van 10 ton per uur, een lijn voor Pommes Parisiennes met een capaciteit van 5 ton per uur, 5 droogwalsen voor vlokken met een capaciteit van 35 ton per uur en drie lijnen voor aardappelspecialiteiten met een capaciteit van 5 ton per uur. Vrijwel alle installaties zijn uitgerust met programmeerbare automaten. Tot de bedrijfsaccommodatie behoren 10 koelcellen, waarin totaal 45.000 ton aardappelen kunnen worden opgeslagen, drie vrieskamers met een gezamenlijke inhoud van 50.000 m3 plaat biedend aan 11.000 pallets en een eigen zuiveringsinstallatie voor afvalwater. Voorts beschikt men over een naar de laatste eisen ingericht laboratorium.

Het modern ingerichte laboratorium

Momenteel wordt op het bedrijfsterrein hard gewerkt aan een nieuwe uitbreiding van de productielijn voor puree, aardappelcroquetten, aardappelnootjes e.d. met als basis verse aardappelen. Guy Van den Broeke: "De laatste jaren heeft de ervaring ons geleerd dat de fabricage van deze specialiteiten rechtstreeks uit verse aardappelen een kwalitatief beter product oplevert dan wanneer van vlokken als basis wordt uitgegaan. Bovendien is de fabricage vanuit verse aardappelen minder bewerkelijk dan vanuit vlokken." 

In normale omstandigheden verwerkt Van den Broeke thans jaarlijks 120.000 ton aardappelen, wat neerkomt op een dagproductie van circa 150 ton diepgevroren frites, 30 ton vlokken en 40 ton specialiteiten. De aardappelen zijn uitsluitend van het ras Bintje. De grondstof komt voor een belangrijk deel van de eigen teelt op de 650 ha gehuurde gronden in de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen. Daarnaast worden ook grote hoeveelheden aardappelen rechtstreeks van boeren uit de omgeving van Leuze gekocht, zonodig aangevuld met aankopen bij handelaars.

Guy Van den Broeke: "Uitgangspunt van onze bedrijfsvoering is de onberispelijke kwaliteit van ons product. Alle aardappelen die bij ons binnenkomen worden nauwgezet gecontroleerd op raszuiverheid, droge stofgehalte, reducerende suikers enzovoort." Van den Broeke verkoopt zijn producten deels onder het merk Lutosa (Latijnse naam voor Leuze) en deels onder het merk Van den Broeke (in de Angelsaksische landen). Ook worden de producten wel verpakt onder het merk van de klanten. Van de totale productie wordt 80% geƫxporteerd naar 28 landen en het overige deel wordt op de binnenlandse markt afgezet. Vorig jaar produceerde Van den Broeke 37.700 ton frites, 9.800 ton aardappelspecialiteiten en 5.500 ton vlokken. In 1987 bedroeg de omzet ruim 1,5 miljard BF en de nettowinst 33,4 miljoen BF.

Van den Broeke heeft op het ogenblik rond 300 vaste medewerkers in dienst. Er wordt doorlopend in drie ploegen van elk 8 uur gewerkt, tijdens piekperioden met vier ploegen. In het buitenland heeft de onderneming kantoren in Frankrijk (Hazebrouck), Engeland (Leighton Buzzard) en Spanje (Madrid).

Bron: Primeur 06 - Jaargang 03 - 23 september 1988

Publicatiedatum: