Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
E.J. van Dijk Belgium

Uit de oude doos: Specialist in koel- en vriestransporten

E.J. van Dijk Belgium is [in 1988] zeven jaar geleden in Antwerpen gevestigd. Het bedrijf is gespecialiseerd in groenten en fruit, koel- en vriestransporten. Het Antwerpse filiaal staat onder leiding van de heer Grupping. Doordat de bananen niet meer in Rotterdam, maar in Antwerpen gelost werden, besloot men om zich in Antwerpen te vestigen. Immers maakt het bananenvervoer een  groot deel uit van de omzet. Naast de Antwerpse vestiging heeft men nog een bedrijf in Hazeldonk, terwijl het hoofdkantoor in De Meern in Nederland zit. Het Antwerpse filiaal beschikt over 44 koel- en vriestrailers, hiervan zijn 17 in BelgiĆ« geregistreerde trekkers. In Nederland heeft men de beschikking over 18 wagens.

De heer Fokker (links) en de heer Grupping voor het nieuwe pand te Rijsbergen 

Het nieuwe kantoor te Hazeldonk heeft naast de normale werkzaamheden de gehele organisatie van de koeltransporten op zich genomen. "Daar we nu twee Nederlandse vestigingen hebben wil er wel eens wat mis gaan, maar dit zal snel veranderen. Het transportgebeuren wordt in de toekomst geregeld door Alfred Fokker, maar in de beginperiode door Carla die nu nog in Antwerpen zit, omdat zij de gehele Belgische organisatie kent. We zullen al onze Duitstalige klanten benaderen met het verzoek zich uitsluitend tot Hazeldonk te wenden. Door de ontstane situatie kunnen we zowel op steun vanuit Antwerpen als De Meern rekenen. In Hazeldonk zitten wij op een as die steeds breder wordt. Van hieruit kun je alle kanten op", aldus de heer Grupping.

"Wat de automatisering aangaat, zit het hoofdkantoor nog in een experimentele fase, het betreft de administratieve afhandeling van de planning. Op dit moment gebeurt dit nog handmatig. Als de automatisering de beoogde resultaten oplevert, dan zullen de twee andere vestigingen op de centrale computer in De Meern worden aangesloten. Van daaruit zal dan de facturatie plaatsvinden. Via het scherm blijven we continu op de hoogte van de juiste toestand", aldus de heer Fokker.

De chauffeurs die van Dijk komen werken, krijgen eerst intern een opleiding, bijvoorbeeld aangaande de werking van de koelsystemen. Voorts rijdt de aankomende chauffeur enige tijd met een ander mee om kennis omtrent het koeltransport te vergaren. Eerst daarna mogen ze zelfstandig op een van onze wagens rijden." Voor enige jaren was het bananenvervoer in handen van enkele specialisten, maar de laatste tijd heeft bijna elke transportonderneming wel een paar koelwagens, die tegen uiterst lage tarieven rijden", aldus de heer Grupping.

Bron: Primeur 05 - Jaargang 03 - 9 september 1988

Publicatiedatum: