"Noten zijn de waardevolste categorie binnen de tuinbouw en de internationale handel in noten is de meest gewaardeerde van alle producten uit de fruitgroep," zegt Andriy Yarmak, econoom van het Investeringscentrum van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) tijdens de internationale conferentie "Noten uit Oekraïne 2022: uitwisseling van ervaringen met Georgië", gehouden op 19 november 2022 in Tbilisi, Georgië.

Yarmak merkte op dat de wereldwijde handel in noten in 2021 € 31 bereikte: "Oekraïne is een van 's werelds grootste exporteurs van walnoten en Georgië is een van 's werelds grootste consumenten van walnoten per hoofd van de bevolking. Walnoten worden in Georgië aan veel traditionele gerechten toegevoegd."

"Bovendien is de walnotenteelt in Georgië de laatste tijd in een enorm tempo gegroeid met behulp van de modernste technologische methoden. In Oekraïne waren hazelnoten de afgelopen jaren de koploper onder alle meerjarige boomgaarden wat betreft de aanleg van nieuwe boomgaarden en Georgië is een van de grootste exporteurs van hazelnoten ter wereld. Daarom kunnen de twee landen veel van elkaar leren, wat de reden was om deze Oekraïense conferentie in Georgië te organiseren."

Yarmak verklaarde dat bij de analyse van de wereldmarkt voor noten niet alleen moet worden gekeken naar walnoten, hazelnoten, amandelen en pistachenoten, maar ook naar noten die al lang een niche zijn voor deze regio en naar noten die geen noten zijn in botanische zin, maar die vanuit het oogpunt van de consument naar noten verwijzen. Zo moeten pinda's in de analyse van de notenmarkt worden opgenomen; zij zijn de belangrijkste concurrent van andere noten in supermarkten en van diverse snacks.

Bron: east-fruit.com