Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bananen terug naar Rotterdam

Uit de oude doos: Rotterdam Fruit Terminal officieel geopend

Minister N. Smit-Kroes heeft donderdag 1 september [1988] de Rotterdam Fruit Terminal officieel geopend. De Rotterdam Fruit terminal, een project van Rotterdamse stuwadoors en fruitimporteurs, beschikt thans over 2 ultramoderne klimaloodsen. Met de bouw van de derde loods zal volgend jaar een aanvang gemaakt worden. Deze zal hoogst waarschijnlijk gebruikt worden voor de overslag van bananen. De fruitaanvoeren waren in 1984 400.000 ton tegen 650.000 ton dit jaar. In de toekomst zal dit tonnage sterk toenemen.

Minister mevrouw N. Smit-Kroes

De oude garde van Velleman & Tas, links de heer Cor Neefjes (85 jaar) rechts de heer Rosman

In zijn toespraak zei de heer Kuiper dat de temperatuur in deze nieuwe loods geregeld kan worden. Zo kan in de ca. 11.000 m2 klima-ruimte de temperatuur binnen 12 uur gebracht worden op 8°C bij een buiten temperatuur van 28°C. Bij vriezend weer van ca. -10°C  kan de loods binnen 12 uur verwarmd worden tot +10°C. De loods beschikt eveneens over koelcellen ter grootte van 2.700 m2. Hier kan de temperatuur tot -1°C worden teruggebracht. De heer Kuiper ging in op de modernisering van de vloot, tegenwoordig wordt het fruit met palletschepen verladen. De lossing van dergelijke schepen kost 1 à 2 dagen. "Dit is zo snel dat wij hiervoor een loods moeten hebben, die 5.500 pallets kan bergen. We zijn nu in staat 48 vrachtwagens gelijktijdig te behandelen. In de nabije toekomst kunnen wij 600 vrachtwagens per dag laden. Dit jaar zullen we ca. 650.000 ton groente en fruit behandelen, tegen ca. 400.000 ton in het seizoen 1983/84", aldus de keer Kuiper.

De heer D. van Aken

De heer Wim Minnaar, directeur van Citronas, met zijn echtgenote

"Als directeur van Velleman & Tas kan ik u mededelen dat bij het gereedkomen van de derde fase wij zullen overwegen weer wekelijks bananen in Rotterdam te gaan lossen. Bij de planning voor de Merwehaven zijn wij uitgegaan van reële en optimistische aanvoeren", zo memoreerde de heer D. van Aken. Hij stond nog even stil bij de moeilijke periode van de voorafgaande jaren. In die tijd overwoog men zelfs naar België te verhuizen, maar door de vernieuwingsplannen van de Merwehaven is dit van de baan. "Indien we niet snel met de derde fase beginnen zullen we wederom moeten constateren dat we te laat waren", zo ging de spreker verder.

Midden de heer Kees Kanters, directeur van Velleman & Tas, bananensector, rechts de heer Osinga

Minister Mevrouw Drs. N. Smit-Kroes die de officiële opening verrichtte was verheugd dat de bouw van de Rotterdam Fruit Terminal een feit geworden is. Ze benadrukte de concentratie rondom de haven met zijn Westlandse veilingen en exporteurs en de gespecialiseerde transportbedrijven en voorts de Rotterdamse importeurs met hun fruitveilingen.

Bron: Primeur 05 - Jaargang 03 - 9 september 1988

Publicatiedatum: