Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse paddenstoelensector is trots, maar heeft ook zorgen

De paddenstoelensector houdt goed stand in Italië. De prijzen zijn redelijk stabiel en ook in de supermarkt merkt de consument geen buitensporige verhogingen. Toch zien de teeltbedrijven hun winstmarges afnemen door de toename van de kosten voor grondstoffen.

"De stijging van de kosten van grondstoffen en energie – in de teeltfaciliteiten is het energieverbruik immers hoog – baart ons zorgen. Onze toekomst ziet er niet rooskleurig uit als de overheid niet tussenkomt om de sector te ondersteunen", zegt Andrea Prando, voorzitter van de Italiaanse Vereniging van Paddenstoelentelers. 

"Het Italiaanse product is zeer populair op de markt. De kwaliteit is zeer hoog. We voeren veel controles uit en de verwerking gebeurt heel zorgvuldig. Helaas worden onze teeltbedrijven, die evenveel energie verbruiken als energie-intensieve industriële bedrijven, niet voldoende ondersteund van overheidswege."

Alle geteelde paddenstoelen die de Italiaanse consument dagelijks in de supermarkt vindt, worden in Italië geteeld en ondergaan zeer strenge kwaliteitscontroles. "De normen voor Italiaanse bedrijven behoren tot de strengste in Europa, maar tegenwoordig lijken we er ons niet van bewust dat onze toeleveringsketen beschermd en verder ontwikkeld moet worden."

De Italiaanse Vereniging van Paddenstoelentelers, die 90% van de Italiaanse teelt vertegenwoordigt (jaarlijks 57.000 ton), maakt deel uit van de Europese Groep van Paddenstoelentelers, die de belangen van de toeleveringsketen in Europa behartigt. De Italiaanse vereniging staat de bedrijven bij met onderzoeksprogramma's om de productiemiddelen zo efficiënt mogelijk in te zetten.

In 2023 start een gezamenlijk Europees programma om de consumptie van paddenstoelen te promoten, gericht op consumenten in de leeftijdscategorie van 24 tot 44 jaar. Het doel is om de bijzondere eigenschappen van gekweekte paddenstoelen, met name van champignons, de meest geteelde paddenstoel in Italië, onder de aandacht te brengen. 

"In Italië is de teelt van paddenstoelen een activiteit die dateert uit de jaren ‘60. Maar alleen de bedrijven die zich hebben weten aan te passen en een herstructurering hebben ondergaan, hebben het overleefd. Er zijn immers enorme investeringen in duurzame technologieën nodig om systemen op te zetten die ononderbroken de verschillende soorten paddenstoelen kunnen leveren die je vandaag de dag in de supermarkten ziet. Denk aan koningsoesterzwammen en populierenleemhoed: weinig andere Europese landen kunnen pronken met die teelt. Daar zijn we erg trots op", besluit Prando.

Voor meer informatie:
AIF (Associazione italiana
Fungicoltori)

Via Torricelli, 71/A
37100 Verona (Italië)
Tel: +39 (0)45 95 20 58
info@fun.go.it 
www.fun.go.it 

Publicatiedatum: