Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet Pastoors, Waarde

Uit de oude doos: Wat doet Frankrijk?

Na 21 jaar verkoopleider van de afdeling consumptie- en pootaardappelen bij een gerenommeerd exportbedrijf te zijn geweest, besloot de heer Pastoors eind '87 zich in het Zeeuwse Waarde te vestigen als zelfstandig aardappelhandelaar en exporteur. Hiermee ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Op de vraag of hij niet in een moeilijke periode gestart was, antwoordde hij, dat je nu eenmaal niet kunt wachten tot er een goed seizoen komt, want dan blijf je wachten en begin je nooit een eigen bedrijf. Aangezien de heer Pastoors veel naar Zuid- Europa exporteert, zag hij het als noodzakelijk, vanwege de transportkosten, zich in Zuid-Nederland te vestigen. In de panden die betrokken werden, sorteerde men vroeger uitsluitend uien, zodat enkele veranderingen aangebracht moesten worden. Vandaar dat er geïnvesteerd werd in een andere sorteerinstallatie, bunkers en opzakinstallatie.

De heer Pastoors exporteert onder eigen merk

We vroegen de heer Pastoors hoe de prijsontwikkeling van het nieuwe seizoen zal worden. "In Nederland, en dat geldt eveneens voor heel de EG, worden minder aardappelen verwacht dan het voorgaande seizoen. Dit betekent dat de prijzen op een wat hoger niveau komen te liggen dan vorig jaar. Afgelopen jaar exporteerden we naar de Scandinavische landen ca. 300.000 ton, maar deze landen hebben zoals het er thans uitziet geen dringend te kort, dus moeten we andere markten gaan zoeken. De prijs voor veldgewas ligt nu rond 16 cent. Vorig jaar begonnen we met 13 cent en toen hadden we voortdurend met een dalende markt te maken. Als de prijzen niet te hoog liggen zal de export wel op gang komen. Maar de grote vraag op dit moment is: wat doet Frankrijk en hoe valt daar de oogst uit? In de streek rond de Somme worden veel Bintjes geteeld waarvan een groot gedeelte geëxporteerd wordt. Omdat de Fransen in de bewaartechniek niet zo sterk zijn, kunnen ze wel in het begin van het seizoen vanwege de lagere transportkosten veel naar Spanje en Italië exporteren. Het seizoen zal aantrekkelijk worden als Noord-Afrika weer eens aan de markt komt. Echter in de betreffende landen beslissen de overheden over de importen. Met de belangen van de consumenten aldaar wordt weinig rekening gehouden." 

De grote Van Overveld verpakkingsmachines

Doordat de heer Pastoors zijn aardappelen onder eigen merk verpakt en exporteert, is hij wel verplicht een goede kwaliteit af te leveren. " Door een goed product te leveren, wordt vanzelf de vraag groter, want andere importeurs zien je merk ook, en zullen er om gaan vragen."

Het pand van de heer Pastoors heeft een opslagcapaciteit van 2.000 ton aardappelen. De heer Pastoors: "Het liefst laat ik alle aardappelen door de boeren bewaren. Hierdoor zijn zij verantwoordelijk voor de bewaring en het bewaken van de kwaliteit. Na het rooien, als de aardappelen opgeslagen zijn, is er altijd een periode met weinig aanbod van de boeren. Om in die periode aardappelen ter beschikking te hebben, wordt een kwantum van 1.500/2.000 ton in opslag genomen. Dit is een korte opslag; in november zijn die aardappelen wel weg." 

Bron: Primeur 3/4 - Jaargang 03 - 26 augustus 1988

Publicatiedatum: