Marokkaanse Nadorcott-oogst keldert door aanhoudende droogte

De aanhoudende droogte in Marokko heeft de teelt van Nadorcott, de Marokkaanse mandarijnvariƫteit, zwaar getroffen. De telers in de regio Houara (bij Agadir) hebben een sterke daling van de volumes gemeld.

"Ik schat dat de volumedaling van Nadorcott dit seizoen in Houara minstens 60% bedraagt," zegt Taoufik Benribague, manager van de teeltbedrijven in de regio Agadir.

Volgens Benribague hebben de schaarse regenval en het gebrek aan putwater de citrustelers eenvoudigweg gedwongen een groot deel van hun areaal op te geven om de rest te redden. Bovendien heeft het water in kuilen een zoutgehalte dat toeneemt naarmate de boomgaard dichter bij de zee ligt, wat het geval is voor de boomgaarden in de buurt van Agadir.

Het gebrek aan watervoorraden gaat gepaard met een sterke stijging van de kosten, wat de moeilijkheden van de Nadorcott-telers nog meer vergroot. Volgens Benribague is de vrachtprijs nog steeds twee keer zo hoog als voor de pandemie. De prijzen van meststoffen zijn verdrievoudigd.

Rusland is een belangrijke klant voor Nadorcott en de crisis in Oost-Europa zorgt voor enorme logistieke problemen voor de Marokkaanse producenten.

Volgens Benribague doen andere Marokkaanse Nadorcott-producenten het echter goed, vooral in de regio Aoulouz, en zijn zij erin geslaagd het watertekort binnen de perken te houden.

Voor meer informatie:
Taoufik Benribague
Krarma Company
benribague.taoufiq@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.