Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voortijdig einde appel- en walnotenseizoen in Hongarije

Het Hongaarse appel- en walnotenseizoen loopt deze week ten einde, wat een paar weken eerder is dan voorgaande jaren. Máté Tömösváry van Balaton-ker-Tész vertelt dat het een heel slecht jaar is geweest voor de appelsector in dit Midden-Europese land, met een hete zomer, geen regen en lage prijzen. "Om hoge koel- en opslagkosten te vermijden, kozen veel telers ervoor om zoveel mogelijk snel te verkopen, waardoor de markt werd overspoeld. En dat heeft uiteraard geleid tot lagere prijzen."

"We hebben nog enkele dagen te gaan met onze voorraad, hopelijk zijn we deze week klaar. Ook van walnoten hebben we nog maar een paar pallets over. Beide seizoenen zijn duidelijk korter dan gebruikelijk. Vorig jaar stuurden we tot bijna begin december vrachtwagens naar klanten, maar dit jaar zijn de opslagkosten ongelooflijk hoog", zegt Tömösváry.

"De gecontroleerde atmosfeeropslag van appelen is een grote uitdaging en de appelmarkt is erg moeilijk. Niemand wil de appelen in koelcellen leggen, iedereen dropt ze meteen op de markt. Iedereen moest z’n prijzen verlagen dit jaar, terwijl de verwerkende industrie wel nog steeds goede prijzen betaalt, beter dan vorig jaar. Appelen en kersen zijn de twee fruitsoorten die de grootste schade hebben opgelopen in de hete zomer."

"In de bloeiperiode was er vorst en in de hele zomer viel er nauwelijks regen. Al wat slecht kon gaan dit seizoen, ging slecht. Het aanbod van appelen zal in de lente kleiner zijn. Meestal verkopen de telers nog appelen in maart of begin april, maar volgend jaar zullen ze eerder op zijn, denk ik. Dat komt omdat de prijs voor koeling momenteel erg hoog is. Hoge koel- en opslagprijzen en lage appelprijzen zijn een gevaarlijke combinatie. Het zal serieus geld kosten om de appelen te koelen. Aangezien wij appelen leveren aan het Hongaarse schoolfruitprogramma, zullen we er in de bewaring hebben liggen tot april", legt Tömösváry uit.

Einde walnotenoogst
Tömösváry zegt dat de walnotenoogst ongeveer 3 weken geleden is beëindigd. Toen werden de laatste walnoten gedopt en gedroogd. "We verkopen ze op de binnenlandse markt, maar ook in Duitsland en Oostenrijk. Dit zijn onze belangrijkste markten. De prijzen bewegen zich binnen dezelfde uitersten als vorig jaar, en dat is eigenlijk niet goed, want er is hoge inflatie. Toch zijn we redelijk tevreden, want de markt blijft voor walnoten het hele seizoen stabiel." 

"We hebben alles bij elkaar ongeveer 400 hectare, maar daar zitten wel 150 hectare jonge aanplanten bij die nog niet in productie zijn. De opbrengst was gemiddeld. Niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. We hebben geen regen gehad in de zomer, maar walnotenbomen zijn erg groot en dus reiken de wortels erg diep. Als het dus niet regent, zoeken ze het water op grotere diepte. De kwaliteit is uitstekend en daar zijn we blij mee. Als we de walnoten kraken, zien we dat er alles heel mooi uitziet aan de binnenkant", besluit Tömösváry.

Voor meer informatie:
Máté Tömösváry
Balaton-ker-Tész Co-operative
Tel: +36 204227200 (Hongarije)
[email protected] 
www.balatonkertesz.hu  

Publicatiedatum: