Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Kuiper, Wevershoof, richt zich op de export

In 1946 richtte Dick Kuiper te Alkmaar een grossierderij op. Daarvoor was hij eigenlijk schipper. Hij vervoerde kool van Langedijk naar Amsterdam, zodoende was hij dus al bekend met de branche. In 1948 kwam zoon Wim in de zaal en in 1960 Cees. Beiden hebben er een bloeiende zaak van gemaakt. Ook Kuiper Alkmaar besloot zich te vestigen op het handelscentrum te Wevershoof. Sinds de oprichting ervan, 5 jaar gelden, hebben zij er een grossierderij, daarnaast exporteert men witlof.

De heer Cees Kuiper, directeur

De ruime loodsen met kantoren

"Toen de fusiebesprekingen op gang kwamen, was er sprake van dat ook de veiling Alkmaar zou meedoen. Als die veiling verdwenen zou zijn en wij waren niet meeverhuisd dan hadden we te veel risico genomen. Later bleek dat de veiling Alkmaar niet meedeed, zodat we de vestiging in Alkmaar nog steeds hebben. Daar is eigenlijk nog steeds de hoofdvestiging. Hier verkopen we aan de groentehandelaren die in de streek wonen, maar het zijn er te weinig. Er wonen slechts 125.000 mensen. Vanuit deze vestiging bestrijken we een heel groot deel van de provincie en ook Alkmaar heeft zijn eigen regio. We voeren hier het totale gamma. We stoken zelf onze bananen sinds deze in kartons verscheept worden. We voeren het merk Dole, waar we tevreden over zijn. Gemiddeld stoken we 1.500 kartons per week", aldus Cees Kuiper.

Grote omzet appelen

Naast de grossierderij en de importen doet Kuiper eveneens aan export. " Hier op de veiling is witlof een belangrijk exportproduct. Zelf exporteren we naar Belgiƫ, vooral in de zomermaanden gaat er redelijk veel heen. De Belgen exporteren het dan weer door naar Italiƫ en Zwitserland. Doordat wij het hele jaar door witlof hebben en de Belgen niet, kopen de Belgische exporteurs het hier, waardoor ze toch het hele jaar door hun klanten kunnen beleveren. Daarnaast doen we op bescheiden schaal wat naar de VS, maar het gaat hier om zeer kleine hoeveelheden die per vliegtuig vervoerd worden", aldus Cees Kuiper. Elke dag zit de heer Kuiper zelf in de veilingbanken. Bij het bedrijf in Alkmaar werken 8 personen. Het wagenpark bestaat uit een truck met oplegger en 8 enkele wagens.

Bron: Primeur 02 - Jaargang 03 - 29 juli 1988

Publicatiedatum: