Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een grote uitdaging in de strijd tegen de schaarste aan arbeidskrachten

Nieuwe gezamenlijke pakstations voor La Banane de Guadeloupe & de Martinique

Geconfronteerd met een tekort aan arbeidskrachten op de teeltbedrijven, willen de bananentelers op Martinique nieuwe collectieve pakstations gaan bouwen. Dit type pakstations bestaat al op Guadeloupe, maar moet worden aangepast om de nieuwe uitdagingen binnen de sector aan te kunnen. Dit project, dat door  de telersvereniging op Guadeloupe is opgezet, wordt nu voortgezet op Martinique.

Een innovatief project van Banamart op Martinique
"Het eerste collectieve pakstation komt in Le Lorrain (in Noord-Martinique) te staan. Uiteindelijk moeten er 4 pakstations op het eiland komen, inclusief het proefstation. Het doel is om een startklaar project op te leveren", vertelt operationeel directeur van Banamart Sébastien Thafournel. Om precies te zijn gaat het om vier locaties met een totale capaciteit van 90.000 ton, die het noorden, midden en westen van het eiland bestrijken. De eerste locatie, het proefstation, zal in de eerste helft van 2024 operationeel zijn. De andere 3 locaties zullen worden geopend in 2024, in 2025 en in 2026. "We werken met een groep van 25 telers, die een totale verpakkingscapaciteit van 10.000 ton voor het station vertegenwoordigen. Dit komt neer op 10.000 pakketten per week en 22.000 dozen per dag."

Het plan voor het bouwen van de collectieve verpakkingsstations op de hierboven genoemde locaties is vooral opgesteld om de problemen in verband met het tekort aan arbeidskrachten op het eiland, die ook in andere sectoren voorkomen op te kunnen lossen. "80% van de telers – 275 van de 335 telers op Martinique – heeft een aangepaste oplossing nodig. Op dit moment werken de telers 7 dagen per week en, zijn ze behalve met de tijd die ze op de velden doorbrengen, ook nog tijd kwijt om de bananen te verplaatsen en te vervoeren", zegt Sébastien. Elk station moet een teeltgebied in een straal van 25 km bestrijken. "Het is de bedoeling dat de coöperatie de producten rechtstreeks bij de telers ophaalt."

"Dit project maakt deel uit van een innovatief plan dat tot doel heeft de efficiëntie met behulp van de juiste apparatuur en op het gebied van de traceerbaarheid en verwerking van producten te verhogen." Aangezien Banamart daarnaast streeft naar diversificatie, moeten de stations binnenkort ook andere producten dan bananen gaan verwerken.

Bezoek aan het verzamelcentrum van Charpentier in Saint Marie. Er zijn momenteel 2 verzamelcentra – 1 in Ducos en 1 in Charpentier – die gemiddeld 3.000 verpakkingen verwerken voor 150 telers.

De telers komen hun bananen met hun kleine vrachtwagens brengen

De bananen zijn verpakt in pakketten. Op elk pakket wordt een traceerbaarheidsetiket met zowel de naam van de teler als de naam van het bedrijf aangebracht.

De bananen worden vervolgens toevertrouwd aan UGPBAN, op pallets geplaatst en bij 13°C in containers naar de haven van Duinkerken vervoerd. De reeds bestaande verzamelcentra zullen worden geïntegreerd in de nieuwe collectieve pakstations. "Een echte professionele verandering", aldus Sébastien Thafournel.

Guadeloupe, voorloper op het gebied van het 'collectief'
Guadeloupe kampt met dezelfde problemen en heeft ook te lijden onder het tekort aan arbeidskrachten. "De sector mist ongeveer 500 tot 600 werknemers op het eiland", legt Christopher Lignières van Les LPG uit. Francis Lignières, zijn vader, teler en voorzitter van LPG, had al het initiatief genomen tot de oprichting van een GIE privé, vergelijkbaar met een particuliere ESV, in het kader van een collectief magazijn. "In het begin hadden de vijf bedrijven elk hun eigen pakstations." Het nieuwe project voor de oprichting van een collectief pakstation met een capaciteit om 15.000 ton bananen te kunnen verpakken, tegenover 3.500 ton nu, waarvoor € 3 mln is geïnvesteerd, is voor LPG echt een uitdaging. "Met de collectieve stations zullen we niet alleen het werk op de teeltbedrijven kunnen concentreren en onszelf kunnen richten op de kwaliteit van de bananen, maar ook het moeten inzetten van buitenlandse arbeidskrachten kunnen vermijden", vertelt Christopher.


Francis Lignières – voorzitter van Les Producteurs de Guadeloupe (LPG), de telersvereniging van Guadeloupe

De nieuwe pakstations zullen een derde van de bananen(teelt) op Guadeloupe en 45% van de bananentelers van Guadeloupe vertegenwoordigen. De stations zullen waarschijnlijk in 2023-2024 operationeel zijn. De bouw van het station van Moulinaeau, dat 15.000 ton zal vertegenwoordigen, staat gepland voor eind 2024 en dan van Feneteau, dat 4.500 zal vertegenwoordigen, eind 2023-begin 2024.


Christopher Lignières

Bezoek aan het toekomstige pakstation van LPG met David Alquier, kwaliteitsmanager bij LPG


Toekomstig pakstation van LPG

Toekomstig pakstation van LPG


Toekomstig pakstation van LPG

Publicatiedatum: