Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Felix Molenaar, Fa Molenaar:

"Tweedeling op de aardappelmarkt"

Tholen - Over de verkoop van aardappelen op de binnenlandse markt hoor je Felix Molenaar, van aardappel- en groentengroothandel Molenaar uit Haarlem, momenteel niet klagen. "De vraag is stabiel. De ergste coronadrukte is er niet meer, maar de verkoop van met name de verpakte aardappelen ligt wel op een iets hoger niveau dan voor die tijd."

"De inflatie is daarbij in het voordeel voor relatief voordelig voedsel. Dat zien we ook bij de zuurkool en boerenkool, waar nu een goede vraag naar is. Daarbij zijn de aardappelopbrengsten in Nederland me ontzettend meegevallen. Het is niet overal Hosanna, maar in sommige gebieden zijn gewoon topopbrengsten gehaald. Een opbrengststijging van 10% in een gortdroog jaar is echt een topprestatie van de telers", aldus Felix.

"Tegelijkertijd hebben de telers zat uitdagingen. Door het verbod op kiemremmende middelen is er een groot aanbod beschikbaar. Voor met name de kleinere telers zonder kistenbewaring is dat echt een probleem aan het worden. De grotere verpakkers laten deze aardappelen links liggen, de exporteurs kunnen er geen weg mee; ook de kleinhandel kan deze aardappelen niet allemaal opnemen. Dagelijks krijg ik partijen van telers aangeboden", vertelt de aardappelhandelaar.

"Met name voor het bovenmaatse pootgoed, dat anders veelal voor export wegging, is dit een probleem aan het worden. Vorig jaar zijn daar verschillende partijen mee het schip in gegaan. Naar de verre bestemmingen is zo'n vracht drie weken onderweg, dan groeien de aardappelen zo ongeveer de zak uit. Voor de telers is dat natuurlijk doodzonde, normaal konden ze deze aardappelen altijd goed opgeruimd krijgen."

"Dat zorgt momenteel voor een tweedeling in de markt. Frietfabrieken hebben het momenteel niet makkelijk en snijderijen en schilbedrijven schroeven hun productie terug om de kosten te drukken. Dat zorgt voor spanning op de markt. Aan de ene kant willen telers van hun aardappelen af, omdat ze de tent uitgroeien, maar aan de andere kant is er weer sprake van een lui-dure markt met stevige prijzen. Telers hebben vertrouwen in het seizoen, omdat er Europees gezien minder aardappelen zijn en doen hun aardappelen niet zomaar weg", besluit Felix.

Voor meer informatie:
Fa. Molenaar
Jan van Krimpenweg 1 (hal 23)
2031 CE Haarlem
Tel.: +31 (0)23 5322173
info@molenaardappelen.nl