Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
International Fruit Company, Rotterdam

Uit de oude doos: Goede kwaliteit ZHR-appelen en peren

De Internationale Fruit Maatschappij is een van de oude handelshuizen van Rotterdam, die een internationale bekendheid geniet, niet alleen in Europa, maar in alle exporterende fruitlanden. De IFC is een van de vijf grote importeurs die tweemaal in de week in de Rotterdam Fruit Exchange veilt. In de veiling wordt zowel voor het binnenland als voor het buitenland verkocht. Nu het nieuwe appel- en perenseizoen van de landen van het Zuidelijk Halfrond is aangebroken, hadden we een gesprek met de directeur Richard Kamstra, kleinzoon van de stichter van het bedrijf.

De eerste zijn er weer

Volgens Richard Kamstra zijn de oogsten van de Zuid-Amerikaanse landen goed. "Hun export zal dit seizoen groter worden dan vorig jaar. De lage dollar heeft maar weinig invloed op de aankoopprijzen. Wij moeten hogere prijzen betalen en dat geldt eveneens voor de vrachttarieven van de koelschepen. Wat de Chileense appelen en peren betreft is Europa niet meer het belangrijkste afzetgebied. De VS importeren grote hoeveelheden en daarnaast is het Midden-Oosten een groot afzetgebied. Tot op heden houdt Japan nog steeds zijn grenzen dicht. Wel heeft Chili dit seizoen voor het eerst druiven naar Japan verladen, zodat de Japanse importdeur op een kier staat", aldus Richard Kamstra.

Topkwaliteit in modern bedrukte kartons

We vragen Richard Kamstra of de importen niet wat te vroeg komen? Hij zegt: "De exporteurs vonden dat dit niet het geval was. Het fruit komt hier rijp aan. De jodiumtesten bewijzen dit. Bovendien bestaat van de kant van de handel een redelijke interesse. Er zijn inderdaad altijd handelaren die vinden dat de eerste aanvoeren nog te onrijp zijn. Ze willen eerst de kat uit de boom kijken. De consequentie is wel dat ze op deze manier een behoorlijke omzet laten liggen. De appelen die wij lossen voldoen alle aan deze door de EG ingestelde normen. Ze zijn rijp en toch heerlijk vers, alsof ze zo van de boom komen."

Manager Richard Kamstra van de IFC

"Argentinië is voor ons steeds een belangrijk land. Daar komt een flink deel van onze aanvoer vandaan. Ook zal er voldoende aanbod zijn uit Chili, Australië en Tasmanië. Over het algemeen zullen er weer wat meer rode rassen komen, dan vorig jaar. De toename van de Chileense appelproductie bestaat hoofdzakelijk uit rode appelen. Van onze appelimporten wordt ongeveer de helft via de veiling verkocht en de andere helft uit de hand, telefonisch of per telex. De importperen verkopen we veelal uit de hand. Maar ook in de veiling wordt veel voor het buitenland gekocht. De Duitsers hebben hun commissionairs op de veiling, terwijl veel Belgen het liefst zelf komen. Daarnaast zijn er regelmatig enkele Fransen uit het noorden van Frankrijk, maar de meesten kopen uit de hand of via een transitohandelaar op de veiling", zegt Richard Kamstra.

De lossing van de eerste boot

We wijzen hem op de jaarlijks steeds groter wordende productie van de nieuwe rassen Jonagold en Elstar. Deze maakten in het verleden hogere prijzen dan de verse import Red Delicious en dit seizoen heeft het er de schijn van dat ondanks de grote voorraden, dit weer het geval zal zijn. We vragen hem of deze nieuwe rassen geen grote concurrent voor de importappelen zijn geworden? Kamstra: "Deze appelen zijn zonder meer goed en maken doorgaans hoge prijzen. Door hun prijzen zijn de consumenten al gewend om voor een goede appel een redelijke prijs te betalen. Als wij met onze importappelen komen vormt de prijs dus eigenlijk voor veel consumenten geen problemen meer, ze zijn er al aan  gewend. Voorts wijs ik er op dat een groot deel van de consumenten het liefst een verse appel heeft. Het oude laten ze dan schieten. Dit is vooral in West-Duitsland het geval. Tegenover deze nieuwe rassen hebben Argentinië en Chili geen nieuwe."

"De Jonagold en de Elstar geven geen goede resultaten vanwege de klimatologische omstandigheden in Zuid-Amerika. Wel hebben ze de Red Spur en de Star Krimpson, maar deze komen al enige jaren op de Europese markt, zodat ze ook niet meer zo nieuw te noemen zijn. Voor zo ver mij bekend komt er ook dit jaar geen nieuw ras uit Zuid-Amerika. Klaarblijkelijk wordt daar minder dan in Europa met nieuwe rassen geëxperimenteerd."

De kwaliteit van het fruit zal dit jaar goed zijn. Er is voldoende zon en regen geweest, zodat het fruit in optimale conditie zal worden verladen. Dit jaar komen de Chileense appelen vrijwel voor 100% in nieuwe verpakking binnen. De kartons appelen hebben een netto inhoud van 18,2 kilo. Hiervan staan er 49 op een pallet, zeven maal zeven. Vrijwel alle fruit is nu in het land van oorsprong gepalletiseerd en in combinatie met de tray pack kartons komt het over het algemeen in optimale conditie aan. Dit komt ook mede door de steeds modernere koelschepen.

"Wij geven onze klanten een goede marktinformatie, waardoor wij hun vertrouwen weten te winnen. Dat is erg belangrijk. Daarnaast geven we een goede service. De vrachtwagens worden door ons snel geladen en behandeld. De meeste partijen worden vanuit de havenloodsen verladen, maar wij verzorgen, als de klant dit wenst, eveneens levering in kleinverpakking", zo besluit Richard Kamstra.

Bron: Primeur 13 - Jaargang 02 - 25 maart 1988

Publicatiedatum: