In Alicante worden weer sinaasappelen geoogst. "In ons pakstation zijn we voor bijna 90% bezig met sinaasappelen, want de citroenen en mandarijnen die we met blad leveren verwerken we meestal op de percelen zelf", zegt Héctor Mallol, commercieel directeur van Naturnar. 

"Citrus met blad ondergaat geen enkele na-oogstbehandeling. Van zodra het fruit geplukt is, wordt het meteen verpakt in de boomgaard en vandaar direct verzonden naar de klant. Naast citroen en mandarijn exporteren we ook sinaasappel met blad in wekelijkse zendingen naar voornamelijk Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Een deel maakt de reis naar bestemmingen buiten Europa." 

"In de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Saoedi-Arabië, Qatar, Maleisië, Singapore en Canada zijn onze belangrijkste merken, Naturnar en Aurora, al sterk aanwezig."


Krystel Guerrero Roca, manager en eigenaar van Naturnar, en Héctor Mallol

Naturnar heeft vorig jaar 12 miljoen kilo sinaasappelen op de markt gebracht – naast 3 miljoen kilo mandarijnen en 4 miljoen kilo citroenen – en verwacht dit jaar te groeien tot 25 miljoen kilo in totaal. "In februari hebben we nieuwe machines aangeschaft en onlangs hebben we de IFS-certificering behaald. Dat is nodig om onze expansie op internationaal niveau voort te kunnen zetten."

"Fruit Attraction is dit jaar een keerpunt voor ons geweest. We hebben er onze bestaande zakenrelaties versterkt en deuren zien opengaan voor nieuwe projecten", aldus de commercieel directeur. 

Twijfel of markt prijs gaat accepteren
Het langverwachte Spaanse sinaasappelseizoen begint volgens Héctor op een moment dat er in Europa veel vraag is naar grote sinaasappelen. Want wat er op de markten overblijft van import uit Zuid-Afrika en andere overzeese herkomsten, is kleiner fruit. "Voorlopig zien we nog geen vraag naar kleine maten, terwijl er wel goede prijzen worden betaald voor grotere sinaasappelen. Het fruit is dan ook van uitstekende kwaliteit." 

"We kunnen wel stellen dat we nu al twee weken lang correcte prijzen krijgen, al was er vorige week wat druk om de prijzen te verlagen. Maar dat is toe te schrijven aan de normale marktwerking. Dit jaar moet het hoe dan ook anders dan vorig jaar. Op geen enkel moment zou er tegen prijzen van vorig jaar verkocht moeten worden", merkt hij op. "Elektriciteit is dubbel zo duur, maar ook gas en karton zijn in prijs gestegen. Alle productiekosten zijn toegenomen."

"In onze streek zijn er verschillende bedrijven uitgevallen sinds vorig jaar. De belangrijkste handicap in de citrussector is precies dat we al jaren nauwelijks winstmarges hebben en zelfs verlies lijden. Dat zou nooit mogen gebeuren, en zeker niet als er een wet bestaat die de verkoop onder de productiekost verbiedt."

"Persoonlijk denk ik dat de vraag naar sinaasappelen wel aanhoudt. Maar de markt moet begrijpen dat ook wij telers een eerlijke prijs moeten krijgen", benadrukt Héctor Mallol. "Daarom zou er een soort regelgevende instantie moeten zijn met competentie over alle bedrijven in de Valenciaanse Gemeenschap, die de teeltkosten vaststelt en controleert dat er niemand onder die waarde verkoopt. Maar daarvoor is er eendracht nodig in de hele sector."

"Ook importregulering is een cruciale kwestie. Het kan niet dat fruit van andere herkomstlanden wordt geïmporteerd zonder enige vorm van controle. Spaanse en Europese telers moeten aan bepaalde eisen voldoen die van niemand anders worden verlangd." 

Voor meer informatie:
Naturnar
Ctra. Hurchillo Arneva, 1
03300 Orihuela (Alicante) - Spanje
hector@naturnar.com
www.naturnar.com