Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
A.A. Bezemer, Breda

Uit de oude doos: Commissionairsbedrijf onder leiding van Mevrouw Bezemer

Mevrouw Gillina Bezemer heeft de algehele leiding van het bedrijf dat wijlen de heer A.A. Bezemer in 1969 heeft opgericht. Hij begon op de veiling te Breda als commissionair en was in staat om in de loop der jaren een bloeiend bedrijf op te bouwen. Voor derden kocht hij de handel op de veiling Breda in. Naast de inkoop gaf hij zijn klanten een optimale service. Naast de inkoop en verlading werd er tevens kleinverpakt en komkommers geseald. Daarnaast werden de partijen met eigen vervoer naar de klanten gereden. Na het overlijden van haar man, drie en een half jaar geleden, heeft mevrouw Bezemer het bedrijf voortgezet.

Mevrouw Gillina Bezemer voor het pakstation, groot 1000 m2

"Na het overlijden van mijn man, is er niet over gesproken of we het bedrijf moesten voortzetten; we gingen gewoon door. Dit kon mede door de grote inzet van Jan Verstraeten die in 1978 bij ons als assistent inkoper kwam. Hij is onze inkoper geworden en heeft daarbij de leiding in de loodsen. Ik kom zelf uit een geslacht van groentehandelaren. Veel steun mocht ik van mijn vader hebben, vooral in het eerste jaar. Naast de verzorging van mijn gezin moest ik ook de algehele leiding van het bedrijf, waar acht man werken, overnemen. Mijn man was een geniale man en vandaar dat hij zowel in het gezin als op het bedrijf erg gemist werd. Ik kwam als vrouw in een mannenwereld te staan. Onze relaties hebben ons als inkoper gehandhaafd en ons alle vertrouwen geschonken. Wij hebben dit ook waargemaakt. Thuis voer ik de algehele administratie en daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de totale bedrijfsvoering", zegt de 38-jarige Gillina Bezemer-Baay.

De spruiten gaan in kleinverpakking

Op de veiling Breda zijn zij de enige die kleinverpakken. "Dit doen we niet alleen voor de producten die we zelf inkopen, maar ook voor anderen. We verpakken hier vooral veel tomaten en spruiten in. De veiling Breda heeft een breed assortiment aan glas- en vollegrond-groenten en daarnaast komt er redelijk veel fruit, hardfruit maar vooral ook veel aardbeien." 

Mevr. Bezemer en bedrijfsleider Jan Verstraeten met hun specialiteiten

Het veilingterrein Breda ligt langs de grote autoweg Rotterdam-Antwerpen op nog geen vijftien kilometer van de Belgische grens. "Dit is voor de handel met België erg gunstig", zegt Jan Verstraeten. "We hebben in België maar een paar klanten. We komen alleen in Brussel en Gent op de groothandelsmarkten. Onze Belgische klanten vragen uitsluitend superkwaliteit. Er gaan veel vleestomaten en paprika heen. Vroeger gingen in het begin van het seizoen veel ronde tomaten daar naar toe, maar de Belgen komen zelf steeds vroeger met hun tomatenproductie. Doordat we dicht bij hun groothandelsmarkten zitten is het voor sommige grossiers en importeurs erg aantrekkelijk op de Bredase veiling te kopen. Voor hen speelt niet alleen de prijs een grote rol, maar ook de kwaliteit." 

"Ik heb de indruk", zo vervolgt Jan Verstraeten, "dat Nederland nog steeds op constante kwaliteit wint. Dit geldt vooral voor de blokveilingen. In België kun je een mindere kwaliteit ontvangen dan je gekocht hebt. Bij ons op de veiling komt dat niet zo veel voor. De kwaliteitscontroleurs van de veilingen zijn hier klaarblijkelijk strenger. Wat het assortiment betreft gaan er veel aubergines heen, daarnaast veel radijs alsmede komkommers, spruiten en prei. Wij verpakken veel prei in netzakjes van 5 kilo. Onze prei wordt zonder baard geleverd en in België met baard", zo voegt Jan Verstraeten er ten slotte nog aan toe.

Bron: Primeur 13 - Jaargang 02 - 25 maart 1988

Publicatiedatum: