Aardappelprijzen week 43/44:

'Duitse aardappelen domineerden duidelijk de markt'

Duitse aardappelen domineerden duidelijk de markt, zij werden slechts af en toe door Franse aardappelen geflankeerd, meldt de BLE. Het assortiment was niet wezenlijk veranderd. Qua omvang was het voldoende om de vraag te dekken. De afzetmogelijkheden waren op verschillende plaatsen afgenomen vanwege de herfstvakantie. Dit had echter geen gevolgen voor de prijzen. De prijzen bleven meestal op hetzelfde niveau als in de voorgaande week. In Frankfurt waren grote aardappelen schaars en vrij duur. Daar stonden vooral vastkokende rassen in het middelpunt van de belangstelling.


Grafiek: BLE

Rheinland-Pfalz: beperkt aanbod
De rustige vraag naar consumptieaardappelen stuit momenteel op een beperkter aanbod, aangezien veel partijen van de toch al kleine oogst nog niet beschikbaar zijn voor de markt. Daar waar al wel aardappelen uit bewaring worden gehaald, zijn duidelijke toeslagen noodzakelijk om ze beschikbaar te maken. Bij industrie-aardappelen voor de productie van friet waren daarentegen prijsverlagingen te zien. Hierbij bestaat er druk om de laatste partijen vanaf de akker te verkopen, aldus de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz.

Niedersachen: oogst van consumptieaardappelen afgesloten
Afhankelijk van de kwaliteit zijn er nog steeds prijsverhogingen of
-verlagingen mogelijk. De oogst van consumptieaardappelen is afgesloten. Bij de vroege rassen is er vanwege het weer een verhoogde kieming vast te stellen en er is momenteel geen heel groot aanbod aan aardappelen die geschikt zijn om in bewaring te leggen, aldus de Bauernverband Nordostniedersachsen e.V. 

Hessen: rooiwerkzaamheden afgesloten
Op enkele resterende akkers na zijn de rooiwerkzaamheden in Hessen afgesloten, schrijft het Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen. De opbrengsten liggen vaak onder het gemiddelde met soms duidelijk minder dan 40 ton per hectare. Op de aardappelmarkt verloopt de verkoop rustig. Grote aardappelen zijn gewild, hier kan men dan ook toeslagen voor krijgen. De prijzen blijven ongewijzigd ten opzichte van vorige week.

Schleswig-Holstein: beperkt aanbod, rustige vraag
In heel Duitsland zijn er alleen nog maar een paar resterende akkers die gerooid moeten worden. Op veel plaatsen worden de aardappelen in bewaring gelegd. Het aanbod is daardoor voorlopig beperkt, aangezien de aardappelen momenteel in de opslag huidvast moeten worden. De vraag is momenteel rustig, waardoor de markt in evenwicht is. Het prijsniveau inclusief toeslagen voor aardappelen uit bewaring houdt ook deze week stand. Er worden in geringe omvang aardappelen vlot verkocht door middel van aanbiedingsacties, aldus de Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein.

Volgens meldingen uit Nederland heeft men daar 512 deciton per hectare geoogst. Tegelijkertijd is het totale areaal toegenomen waarmee de totale oogst uitkomt op 3,9 miljoen ton consumptie- en industrie-aardappelen (2021: 3,3 miljoen ton). Met de bekendmaking van deze gegevens daalden de termijnnoteringen op de beurs. In sommige buurlanden is de situatie anders. In Spanje, Frankrijk, Duitsland, Polen, Roemenië en België worden oogstdalingen met dubbele cijfers verwacht, wat samengaat met een schaarse aanbodsituatie in de loop van het seizoen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.