Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fairtrade onthult 'niet-vervangbare banaan' op COP27

Fairtrade International, een certificeringsinstantie voor sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid, gaat 's werelds eerste Non-Fungible Banana, of NFB, lanceren in een poging om de toenemende dreiging van klimaatverandering voor het meest geliefde voedselproduct van de planeet en de levensomstandigheden van de bananentelers en arbeiders onder de aandacht te brengen, zo maakte de organisatie vorige week bekend. 

Fairtrade's NFB, genaamd The Last Banana, zal op 9 november worden onthuld tijdens de VN-conferentie over klimaatverandering (COP27) in Sharm El Sheikh, Egypte, waar het te zien zal zijn in het FAO-paviljoen als een definitieve waarschuwing dat de toekomst van het wereldwijde voedselsysteem aan een zijden draadje hangt. The Last Banana zal ook toegankelijk zijn voor het grote publiek in meer dan 21 Fairtrade-markten, aangezien Fairtrade-organisaties over de hele wereld mensen aanmoedigen om een kijkje te nemen op de online NFB-ruimte.

"The Last Banana is de oproep van Fairtrade aan de wereld dat als we niet wakker worden en geen inclusieve en rechtvaardige klimaatoplossingen bereiken samen met de telers en de arbeiders op de plantages, we het risico lopen onze favoriete fruitsoort voor altijd te verliezen", zei Melissa Duncan, directeur bij Fairtrade International.

Banaan is zonder twijfel het populairste fruit ter wereld. Met een exportwaarde geraamd op $ 7 miljard per jaar is het waarschijnlijk ook een van de meest essentiële fruitsoorten, aangezien de bananenhandel de hoeksteen blijft van de economie van veel landen.

Voor meer dan 450 miljoen mensen over de hele wereld zijn bananen en bakbananen basisvoedsel. Maar met de klimaatverandering en de bedreiging van plantenziekten zoals Fusarium TR4 komt de toekomst van de banaan steeds meer in gevaar. Deze angstaanjagende realiteit komt duidelijk naar voren in de studie ‘Fairtrade and Climate Change’ die eind 2021 is uitgebracht.

Volgens het onderzoek zullen dramatische weerspatronen, waarvan de oorzaak te vinden is in de klimaatverandering, waarschijnlijk zware klappen uitdelen aan de land- en tuinbouwproductie in belangrijke regio's over de hele wereld, van Latijns-Amerika tot Azië-Pacific. Bananentelers in het Caribisch gebied en in Midden-Amerika zullen naar verwachting minder regenval en extremere temperaturen krijgen, terwijl er in Zuidoost-Azië en Oceanië een verhoogd risico zal zijn op tropische cyclonen.

"Telers en arbeiders op de bananenplantages staan direct blootgesteld aan de gevolgen van de klimaatcrisis, maar ze hebben ook heel belangrijke knowhow die de klimaatrisico's kan verminderen en aanpakken in het belang van de mensheid", vervolgde Duncan. "Als regeringen er niet in slagen om ze een stem te geven op de COP27 en hen niet de tools aanreiken om de hoeders van een deel van de voedselvoorziening van onze planeet te blijven, wordt de enige toekomst voor een van 's werelds meest populaire fruitsoorten een digitale NFB."

De delegatie van Fairtrade, die wereldwijd meer dan 1,8 miljoen telers vertegenwoordigt, zal actief zijn op COP27 en regeringsleiders en de particuliere sector oproepen om onmiddellijk de klimaatdoelstellingen te halen door te voldoen aan de toezegging van de $ 100 miljard voor klimaathulp die tegen eind 2022 is beloofd.

Voor meer informatie: press@fairtrade.net 

Publicatiedatum: